FOTBAL  »  AMICALE  »  SPECIAL

Serial GSP.RO Idoli uitați » Majed Abdullah: bijuteria și golgeterul Arabiei Saudite

Abdullah, în perioada sa de glorie
Abdullah, în perioada sa de glorie

Articol de - Publicat miercuri, 13 ianuarie 2016 14:43

Ca să înțelegem cât de mare a fost Majed Abdullah pentru Arabia Saudită, e suficient să ne uităm la cifrele sale: a fost un golgeter veritabil! În 240 meciuri pentru echipa lui, Al Nassr, a marcat 260 de goluri! Iar la naționață a punctat de 71 ori în 116 partide. O medie de aproape un gol pe meci.

Abdullah s-a născut în Jeddah din părinți sudanezi. Tatăl său era manager de fotbal, așa că și-a trăit întreaga viață în jurul acestui sport. Familia lui locuia aproape de baza clubului Al-Ittihad, așa că avea mereu acces. Casa familiei era plină de poze cu fotbaliști, iar toate discuțiile se axau pe acest subiect. Nu e de mirare că micul Majed s-a atașat și el de acest joc și și-a dorit să devină fotbalist.

Și-a fondat propia echipă

În anii '60, tatăl lui Majed a primit un post de manager a echipei de tineret de la Al-Nassr, așa că s-a mutat cu toată familia la Riydah. Pe atunci, Abdullah era încă copil și mergea la școală, unde a fost selecționat în echipa de fotbal pentru a evolua ca portar. Într-o zi, atacantul echipei lipsea, așa că profesorul de sport l-a folosit pe el în ofensivă. A jucat superb, iar echipa lui a câștigat cu 3-1. De atunci, Majed a rămas atacant.

Ulteriori, alături de câțiva vecini și colegi, și-au fondat propia echipă, numită ”Al-Ittifaq”. Au încercat să înscrie echipa într-un turneu, însă au fost refuzați pe motiv că erau prea tineri. Copiii nu s-au lăsat și au început să propună jocuri de fotbal echipelor de juniori puternice, iar de cele mai multe ori câștigau.

Al-Nassr, unicul său club

Unul dintre coechipierii lui Majed la ”Al Ittifaq” îl cunoștea pe președintele clubului Al-Nassr și i l-a recomandat pe Majed. Acesta a trimis un antrenor să îl urmărească la antrenamentele echipei sale și a fost impresionat, așa că i-a propus să vină la un club serios.

Abdullah a acceptat și în 1975 a semnat cu Al-Nassr. Timp de doi ani a jucat pentru echipa de juniori, iar din 1977 a fost promovat la seniori. Inițial a fost rezerva atacantului Mohammed Saad Al-Abdali, însă o accidentare a acestuia i-a oferit șansa să devină titular. A profitat din plin de această șansă: în patru meciuri a înscris patru goluri, o performanță remarcabilă pentru un jucător de 17 ani.

De atunci, a rămas titular și a devenit o piesă importantă a echipei. În următorii 20 de ani a jucat doar la Al-Nassr, marcând 260 de goluri în meciurile oficiale (320 dacă luăm în calcul și amicalele). A câștigat de cinci ori campionatul, de patru ori cupa, a fost de două ori câștigător a Cupei Campionilor din Golf și a cucerit o dată Cupa Asiei.

Individual, premiile cucerite au fost și mai numeroase: de șase ori a fost golgeter în campionat, de patru ori în Cupa Regelui, iar de trei ori a fost numit jucătorul de fotbal asiatic al anului. IFFHS ș-a desemnat cel mai bun fotbalist din Arabia Saudită din secolul trecut, iar AFP îl consideră și cel mai bun sportiv din această țară. În topul FIFA al celor mai buni jucători din secolul XX, Majed ocupă locul 64.

Dublu campion al Asiei

La națională a fost convocat inițial la echipa U17 pentru un turneu în Iran, unde a reușit să surprindă pe toată lumea: în 3 partide a marcat șapte goluri (dintre care două cu Bulgaria și trei cu Rusia).

La naționala mare a evoluat timp de 16 ani, perioadă în care a cucerit de două ori Cupa Asiei (1984 și 1988) și a jucat la Cupa Mondială din 1994.

GSP.RO a lansat un serial dedicat idolilor uitați, fotbaliști care au influențat istoria acestui joc și au realizat performanțe notabile, însă de care nu ne mai amintim prea bine.

Episoade precedente: Jose Andrade / Baichung BhutiaHidetoshi Nakata / Antonio Carbajal / Zico / Cha Bum-kunGento Lopez / GarrinchaHugo SanchezJasem Yaqoub / Winston Bogarde / Sun JihaiJuan Alberto Schiaffino / Lucas RadebeMahmoud El Khatib

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează