INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  PRELIMINARII EURO 2024

„Doresc răul echipei naționale!” » Ce au pățit opt suporteri croați care au scandat lozinci pro-naziste la meciul cu Turcia din preliminariile Euro 2024

Opt suporteri croați, interziși pe stadioane un an. Foto: Imago Images
Opt suporteri croați, interziși pe stadioane un an. Foto: Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 18 octombrie 2023 20:02 / Actualizat miercuri, 18 octombrie 2023 21:13

Poliția croată a arestat joia trecută, la Osijek, 12 fani ai naționalei lui Zlatko Dalic, iar opt dintre aceștia au primit condamnări cu executare. Unul va face două luni de închisoare, iar alți șapte vor sta 30 de zile după gratii.

Naționala Croației a pierdut joia trecută derbyul grupei D contra Turciei (0-1) și tremură pentru calificarea la Euro 2024, locul secund fiind serios amenințat de Țara Galilor. Eșecul de la Osijek i-a înfuriat pe suporterii Vatreni, care au provocat incidente în tribune. Potrivit știrii difuzate de agenția AFP, preluată de Daily Mirror.

Presa din Israel anunță: program infernal! Ce decizie ar pregăti UEFA și cum ar influența duelul cu România + unde s-ar putea juca meciul
ISRAEL
Presa din Israel anunță: program infernal! Ce decizie ar pregăti UEFA și cum ar influența duelul cu România + unde s-ar putea juca meciul

12 dintre aceștia au fost arestați de poliția croată, pentru că au fost prinși scandând lozinci pro-naziste din timpul celui de-al doilea Război Mondial și au intonat cântece extremiste ale organizației Ustașa!

Opt suporteri croați, interziși pe stadioane un an

Opt fani ai gazdelor, care au fost identificați, au ajuns la poliție și au fost judecați în regim rapid de autoritățile croate. Nu au scăpat nepedepsiți și vor petrece o perioadă după gratii. Unul va sta la închisoare două luni, iar ceilalți șapte au primit condamnări cu executare de 30 de zile, menționează sursa citată. 

Mai mult, magistrații de la tribunalul croat au decis ca acestora să le fie interzis și să participe la meciurile echipei naţionale, în Croaţia şi în alte țări, pe o perioadă de un an.

Prim-ministrul Croației: „Doresc răul echipei naționale!”

Prim-ministrul Andrej Plenkovic a explicat că cei opt ultrași susținători ai vicecampioanei mondiale din 2018 ce au fost condamnați la închisoare cu executare „nu doresc decât răul echipei naționale”. Nu este însă primul incident de acest gen consemnat pe stadioanele din Croația. 

Federația de fotbal a condamnat ferm, în repetate rânduri, intenția suporterilor de a utiliza însemnele Ustașa și saluturile naziste. Deocamdată, la nivel fotbalistic, naționala croată nu riscă nimic, pentru că UEFA nu a deschis nicio procedură disciplinară contra. FIFA a amendat însă, în mod repetat, HNS pentru comportamentul rasist al unora dintre suporterii săi.

3este locul ocupat de naționala Croației în grupa D, cu 10 puncte, dar cu rezultate mai slabe contra Țării Galilor (1-1 și 1-2), aflată pe poziția secundă. Ambele echipe mai au de jucat două partide

Luka Modric, căpitanul Croației: „De mult nu am mai jucat atât de prost!”

Luka Modric (38 de ani) recunoaște că naționala Croației trece printr-o perioadă critică, după 0-1 cu Turcia: „A trecut mult timp de când Croația nu a mai evoluat atât de prost. Turcia a fost mai bună și merita să câștige. Nu trebuie să dăm vina pentru gol pe cineva anume, toți am greșit. Și înainte să încasăm golul Livakovic ne-a salvat în trei rânduri. Avem nevoie să găsim explicații în special pentru cum am evoluat în prima repriză”.

Croația a pierdut locul 1 în grupă și se află la șase puncte în spatele Turciei, dar are un meci mai puțin disputat. Mai mult, naționala lui Zlatko Dalic a fost învinsă de Țara Galilor (2-1) și a căzut pe locul 3 în Grupa D, cele două țări având acum câte 10 puncte. Diferența este făcută de golaveraj!

Citește și:

Primul eveniment sportiv major pentru Israel, după startul războiului » Măsuri de securitate fără precedent

Poveste incredibilă relatată la GSP Live: „Drăgușin a jucat cu două coaste rupte. Atunci am recunoscut campionul”

„Lampard” Popescu, primul plecat de la FCSB? » Până să vină oferta lui Becali, a bătut deja palma cu alt club din Superligă: „Suntem încântați, e un campion”

L-a disperat pe Hagi: „Ne despărțim, nu se mai poate! La câți bani îi dăm, trebuia să fie star”


Comentarii (1)
parachioara5
parachioara5  •  19 Octombrie 2023, 03:00

...dar ce au strigat ?...si din 12 doar 8 au fost vinovati ?

Vezi toate comentariile (1)
Comentează