SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

SPECIAL GSP Emma Răducanu, la un pas să colaboreze cu un antrenor din România: „Vrei să lucrezi cu o fată din Anglia de origine română?”

Emma Răducanu / foto: Guliver/Getty Images +21   FOTO
Emma Răducanu / foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat luni, 05 iulie 2021 09:11 / Actualizat luni, 05 iulie 2021 09:32

Emma Răducanu, adolescenta în vârstă de 18 ani care a învins-o în turul al 3-lea de la Wimbledon pe Sorana Cîrstea, a fost la un pas să fie antrenată de un român.

Aproape fiecare ediție a unui turneu de Mare Șlem aduce în cercul de lumină nume noi și interesante. Wimbledon-ul 2021 a evidențiat-o pe Emma Răducanu, beneficiară a unui wild card, care a coagulat în jurul ei un mare val de simpatie și de susținere

La 18 ani și 239 de zile, ea a devenit a patra și cea mai tânără adolescentă britanică din Era Open care ajunge în optimile de finală pe iarba de la All England Club, unde o întâlnește pe Alja Tomljanovic, 75 WTA.

Sorana Cîrstea - Emma Răducanu / Sursă foto: Imago Images
Sorana Cîrstea - Emma Răducanu / Sursă foto: Imago Images
Sorana Cîrstea - Emma Răducanu / Sursă foto: Imago Images
Sorana Cîrstea - Emma Răducanu / Sursă foto: Imago Images
+17 FOTO

Emma Răducanu: „Niciodată nu am jucat un tenis atât de bun” 

Saltul ei este cu atât mai vizibil cu cât Wimbledon-ul de anul acesta este abia al doilea turneu de circuit pe care îl joacă în carieră, după debutul de luna trecută, în concursul de la Nottingham. 

Acolo a pierdut în primul tur la compatrioata Harriet Dart, la Londra este deja în săptămâna a doua. Rezultat atins cu o victorie entuziasmantă sâmbăta trecută în fața Soranei Cîrstea, 31 de ani, fost număr 21 mondial - o adversară cu experiență vizibil mai bogată decât a fetei născute la Toronto, cu mamă chinezoaică și tată român, care a venit în Marea Britanie la 2 ani și a început tenisul la 5 la Bromley Tennis Academy.

Răducanu a câștigat cu 6-3, 7-5 înfruntarea cu Cîrstea, arătând un tenis proaspăt, plin de energie și de realizări incredibile. "Știam că Sorana este o oponentă foarte dificilă. M-am gândit doar că să joc pe Terenul 1 la Wimbledon e ceva la care am visat. O experiență, o oportunitate. 

La unele puncte... niciodată nu am jucat un tenis atât de bun", a admis zâmbind, la conferința de presă, tânăra jucătoare aflată pe locul 338 mondial.

Emma Răducanu, aproape de un antrenor român

Interesant este că anul trecut, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, tatăl Emmei, Ian, l-a contactat pe antrenorul român Ion Geantă, 71 de ani, stabilit în Germania de peste patru decenii. 

"Am vorbit cu tatăl și m-au contactat și cei de la Octagon Tennis, vicepreședintele Alastair Garland, cu care am lucrat cu ani în urmă. Abordarea suna așa: dacă aș vrea să lucrez cu o fată din Anglia de origine română", a povestit pentru Gazetă antrenorul. 

"La momentul respectiv le-am spus că nu vreau să mai merg pe circuit. I-am explicat situația și tatălui ei, totuși acesta a vrut ca Emma să vină aici, în Germania, ca să se antreneze pe zgură fiindcă nu a jucat deloc pe această suprafață", a adăugat Geantă, care din 2017 lucrează la clubul TC Haus Wittringen din Gladbeck.

Emma Răducanu, dialog cu Gazeta Sporturilor după prima victorie a carierei la Wimbledon: „O vizitez pe mamaia de câteva ori pe an. Să fiu sinceră, mâncarea voastră e incredibilă!”
WIMBLEDON
Emma Răducanu, dialog cu Gazeta Sporturilor după prima victorie a carierei la Wimbledon: „O vizitez pe mamaia de câteva ori pe an. Să fiu sinceră, mâncarea voastră e incredibilă!”

Ion Geantă, despre Emma Răducanu: „A scos mingi incredibile” 

Ideea nu s-a mai materializat din cauza situației sanitare mondiale, dar tehnicianul a reluat recent corespondența cu părintele fetei. 

"Am văzut meciul, m-am uitat special pentru că vorbisem înainte cu tatăl ei. M-a surprins că a ajuns atât de departe. Pot să spun că Sorana a jucat bine, dar fata a scos tot, a răspuns extraordinar. 

Asta am remarcat cel mai mult, chiar în situații foarte grele, în care Sorana a jucat bine, ea a găsit o soluție, a scos mingi incredibile. Cred că acesta a fost și motivul pentru care a câștigat meciul", a explicat antrenorul, care a pregătit-o și pe Sorana Cîrstea când aceasta a debutat în circuit, la mijlocul anilor 2000. 

"M-au surprins capacitatea și puterea ei de luptă, remarcabil cum s-a bătut! Cred că asta a surprins-o și pe Sorana, faptul că i se întorceau înapoi mingi pe care le lovise bine. A arătat o putere interioară, o motivație extraordinară care au propulsat-o și mai mult, mai ales că e primul Wimbledon, a primit wild card, iar lumea a susținut-o foarte mult", a mai spus Ion Geantă.

O chestiune care se poate lucra 

"Mai trebuie, după părerea mea, lucrat la partea de agresivitate. Să ia mingea mai devreme, să pună presiune pe adversară. Se apără extraordinar, reacționează foarte bine, dar ar trebui să fie mai ofensivă", susține experimentatul antrenor, care de-a lungul timpului a lucrat cu nume importante precum Nicolas Kiefer, Paul Haarhuis sau Sjeng Schalken. 

"Așa era și Simona Halep la un moment dat, alerga foarte mult, se apăra, dar a reușit mai multe performanțe pentru că a schimbat, devenind mai combativă. E o chestiune la care trebuie să lucrezi, să faci în așa fel încât să ai inițiativa, să dictezi. Cere timp, dar se poate realiza muncind în sensul acesta".

2 adolescentesunt prezente în optimi de finală la Wimbledon: Emma Răducanu și Coco Gauff

A crezut din prima zi 

"Sincer vorbind, cred că pentru ea nu există limită", a caracterizat-o antrenorul Nigel Sears, cel care lucrează cu Emma și care i-a fost consultant încă de când avea 15 ani.

 "Poate fi comparată foarte, foarte favorabil în ce privește materialul. Am simțit asta mereu, am crezut-o din prima zi. Are calitățile necesare, este foarte flămândă în sensul bun și extrem de dornică să învețe", a adăugat socrul lui Andy Murray, cel care a lucrat de-a lungul anilor cu Amanda Coetzer, Daniela Hantuchova, Ana Ivanovici și, mai recent, cu Anett Kontaveit. 

"Este ambițioasă, vrea să reușească și, ținând cont de oportunități și de experiența meciurilor care crește, cred că va realiza un progres adecvat. Va depinde de ea cât de mult va avansa în turneu", a conchis apreciatul tehnician.

Explicațiile Soranei Cîrstea

Sorana Cîrstea a dezvăluit la finalul partidei cu Emma Răducanu că încă de la începutul turneului se confruntă cu problemă medicală, o ruptură la mușchiul pectineu

Ieri, românca a postat pe Instagram și o explicație pentru faptul că nu va participa la Jocurile Olimpice. "Din păcate nu pot face acest lucru din cauza rupturii musculare suferite în urmă cu câteva săptămâni. Pentru mine urmează cel puțin o lună de pauză competițională și în acest moment al carierei mele prioritară este sănătatea. 

Am refuzat constant orice ajutor financiar din partea Federației și Comitetului Olimpic! Dacă aș fi putut să joc aș fi făcut-o din patriotism, cum am făcut deja la Olimpiadele de la Beijing și Londra", a transmis ea. 

VIDEO Rezumatul meciului Sorana Cîrstea - Emma Răducanu 3-6, 5-7

Citește și alte știri din tenis:

Emma Răducanu, discurs de mare campioană după calificarea în optimi la Wimbledon » Ce a spus despre Sorana Cîrstea și Simona Halep

Record la Wimbledon » Tribune pline pentru prima dată de la începutul pandemiei

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (1)
alexandru_popescu
alexandru_popescu  •  05 Iulie 2021, 12:14

N-are nici o legătură cu România fata asta, lăsați-o în pace

Vezi toate comentariile (1)
Comentează