ALTELE  »  STIRI  »  INTERVIU

"De ce nu Romania?"

Articol de GSP - Publicat luni, 10 decembrie 2007 00:00

Ruud Krol, olandezul vicecampion mondial, nu exclude o surpriza la Euro 2008

Cine nu-l cunoaste pe Ruud Krol? Are doua finale de Campionat Mondial cu faimoasa Portocala Mecanica si trei Cupe ale Campionilor cu Ajax alaturi de marele Cruyff. Acum, la 58 de ani, antreneaza la Al Zamalek, dar nu s-a izolat in Egipt. stie tot ce se intimpla in lumea fotbalului. si e gata sa stea zece minute de vorba despre Euro si nu doar atit. "Doua secunde, sa dau muzica mai incet", roaga Krol. Revine apoi cu o intrebare: "Din Romania sinteti, nu? Ati fost mereu aproape de mine. Deci, la anul, la Euro. Ma bucur pentru voi, chiar ma intrebam cind veti fi iarasi printre cei mai buni".

- Buna ziua, domnule Krol. Sintem si la Euro in grupa cu Olanda. Cum va fi?
- Ne-ati batut in ultimul joc, dar turneul final nu seamana deloc cu preliminariile. Acolo e totul sau nimic. Dintr-o data. Fiecare meci poate fi decisiv.

"Atentie la accidentari!"

- Ce sanse are Romania?
- Voi ati avut mereu un atu, tehnica. In ultima vreme am observat si un progres tactic evident. Insa la Euro, performantele depind de multi factori.

- Adica?
- De exemplu, depind de forma jucatorilor sau, mai important, de accidentari. Daca ai trei, patru piese-cheie lovite, se schimba treaba. si nu e vorba doar de voi, ci de oricare echipa, Olanda, Italia sau Franta. Fiecare sufera fara anumiti fotbalisti.

"Sa nu uitati exemplul Greciei!"

- Tot ati vorbit despre adversari, cum vi se pare grupa?
- Eu n-o numesc in nici un fel, cu atit mai putin «grupa mortii». Nu moare nimeni la Euro. Dar spun ca e grea, grea de tot. Patru formatii solide, eu asa cred, si orice e posibil. Sa se califice Romania si Olanda ori Franta si Italia. Inceputul conteaza. Iti da curaj sau ti-l taie.

- Credeti ca olandezii isi vor pierde motivatia, aflind ca Van Basten va pleca dupa Euro?
- Nu. Antrenorii vin si pleaca, este un lucru normal. Din contra, e posibil sa-i ambitioneze, poate ii fac un cadou la despartire.

- Selectionerul nostru, Piturca, tinteste chiar titlul european...
- si de ce nu Romania? Talent exista, scoala romaneasca a scos mereu valori... V-am mai zis: daca reusiti sa va refaceti dupa un sezon obositor, si fizic, insa mai ales mental, aveti sanse. N-ati uitat surpriza Greciei in 2004, nu? Sa nu uitati exemplul Greciei! Daca ai mintea fresh, atunci ai un mare avantaj.

- Totusi, care ar fi favorita la titlul european?
- Ar putea fi Germania. Are si un traseu mai usor.

"Chivu, de top, Lobont fantastic"

- De jucatorii nostri va amintiti?

- Cum sa nu? In special de cei cu care am lucrat la Ajax.

- Chivu?
- Aparator de top mondial.

- Lobont?
- Fantastic pe linia portii.

- Mitea?
- Sper sa-l vad si pe el la Euro, chiar daca a pierdut mult cu atitea accidentari. A venit la Ajax ca mare talent si a avut un prim sezon foarte bun. Trebuie sa fie insa atent sa nu ramina doar un talent.

- Ogararu?
- Pe el nu l-am vazut la Ajax. Doar la Steaua, unde mi-a placut. Apoi, dupa ce a semnat el, eu am plecat.

Amintiri despre stefan Kovacs

- A fost si un antrenor roman important in cariera lui Ruud Krol, nu?
- Mister stefan Kovacs. Am sa-l am in minte mereu.

- De ce?
- Mister Kovacs era o persoana gentila, cu simt al umorului. Poate ca n-a fost cel mai bun antrenor al meu, dar era un tactician desavirsit. si, in plus, stia totul despre adversari.

- Ne puteti da un exemplu?
- La finala Cupei Campionilor din '73, cu Juventus, la ora 3 dupa-amiaza ne-a zis in ce formula vor juca italienii, desi presa nu aflase nimic. Seara, pe teren, asa a fost. Nu gresise nici un om de la Juve.

- Cum se purta cu fotbalistii?
- Era inteligent, stia exact ce sa ceara de la fiecare. si, ce mi-a placut, nu facea diferente intre mari si mici, buni si rai, cu toti vorbea la fel. Toate momentele cu el au fost speciale. Inclusiv cind ne-am despartit. In '73, imediat dupa sarbatoarea pentru Cupa Campionilor, el s-a dus la federatia franceza, eu am continuat la Ajax. Respectul a ramas insa.

Ruud Krol
Data nasterii: 24 martie 1949
Locul nasterii: Amsterdam
Cluburi ca jucator: Ajax (1968-'80; 339 meciuri-23 goluri), Napoli (1980-'84; 107-1), Cannes (1984-'86; 63-0)
Selectii la "nationala": 83
Goluri la "nationala": 4
Performante: de doua ori vicecampion mondial cu Olanda (1974, '78), 3 Cupe ale Campionilor(1971, '72, '73), Cupa Intercontinentala (1972), 6 titluri de campion al Olandei, 4 Cupe ale Olandei
Cluburi ca antrenori: Malines (1989-'90), Servette Geneva (1990-'91), Al Zamalek (1994-'99, 2007-?), Olanda (antrenor secund, 2000-2002), Ajax (antrenor secund, 2002-2005, "principal" in 2005), Ajaccio (2006-2007)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează