FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ GSP

Fotbal profesionist, antrenori amatori! 5 echipe din Liga 1 sunt conduse de tehnicieni fără diplomă

În actualul campionat, nu mai puțin de 5 echipe sunt conduse de antrenori care nu dețin diploma care e impusă unui „principal” la nivelul primului eșalon.
În actualul campionat, nu mai puțin de 5 echipe sunt conduse de antrenori care nu dețin diploma care e impusă unui „principal” la nivelul primului eșalon.

Articol de , , - Publicat marti, 22 decembrie 2020 14:28 / Actualizat marti, 22 decembrie 2020 15:24

În actualul campionat, nu mai puțin de 5 echipe sunt conduse de antrenori care nu dețin diploma care e impusă unui „principal” la nivelul primului eșalon.

Faptul că Neubert activează ca preparator fizic, deși nu are niciun fel de document care să-i ateste acest lucru, nu e o excepție în fotbalul românesc, ba chiar se înscrie perfect în ceea ce tinde să devină o regulă. Și anume: driblarea regulamentelor în ceea ce privește statutul antrenorilor și ce diplome trebuie să dețină aceștia pentru a avea dreptul să profeseze în Liga 1.

Pentru acest nivel e nevoie de Licența Pro, însă în momentul de față, din cele 16 cluburi mai mult de 30% au ca antrenor principal pe cineva care nu are luată această diplomă! Iar unii dintre ei sunt printre remarcați în ultimii 2 ani.

5 echipe din Liga 1, conduse de antrenori fără diplomă

Croitoru e trecut la Botoșani ca antrenor cu portarii, dar anul trecut a dus în premieră echipa în play-off și chiar și în cupele europene. Poenaru a salvat-o de la retrogradare pe Clinceni, iar în actualul campionat e revelația numărul 1, fiind pe loc virtual de play-off. Poenaru a fost respins de cei de la Școala de Antrenori la examenul pentru accedere la cursurile Licenței Pro, picând la proba practică, unde a avut de susținut subiectul „pasa filtrantă". 

Nici Laszlo Balint n-are Licența Pro, chiar dacă a promovat în modulul la capătul căruia va susține examenul final. Și el a unul dintre remarcații anului 2020: a promovat-o pe UTA și se clasează pe un loc peste așteptările unei echipe care n-a mai fost în Liga 1 de mai bine de un deceniu.

Ultimii doi pe lista celor fără Pro sunt Daniel Pancu și Andrei Prepeliță. Primul antrenează pe Poli Iași deși deține doar licența A, necesară pentru a fi antrenor secund, iar Prepeliță nu are niciun fel de calificare. El se ocupă de doar două etape de FC Argeș, după un adevărat record de antrenori pe care echipa din Trivale i-a avut în 4 luni: Badea, Moșteanu, Dulcea și Eduard!

Nici selecționerii nu sunt cu diplomele bifate!

Nu doar în Liga 1 există antrenori principali care nu sunt în regulă din perspectiva diplomelor. Chiar primele două reprezentative ale României au pe bancă tehnicieni ce nu dețin Licența Pro. Rădoi și Mutu sunt încă la cursurile care au ca finalitate obținerea acestor acte, însă în toată această perioadă și chiar și în prima jumătate a anului 2021 au activat și vor continua să o facă fără a respecta statutul antrenorilor. Rădoi a debutat ca antrenor la FCSB, în vara lui 2015, în vreme ce Mutu a început ca „principal" în 2018, la FC Voluntari.

Citește mai multe știri de actualitate:

Mihai Stoica și-a „tăvălit”, din greșeală, un jucător în public » Panduru a început să râdă în direct

Dezvăluiri ireale despre Adrian Porumboiu » Ce pedeapsă i-a dat fotbalistului care l-a enervat: „Am trăit chestii neplăcute la Vaslui”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (20)
cornelcc
cornelcc  •  22 Decembrie 2020, 23:58
Postat de adi_stelistul pe 22 Decembrie 2020, 16:36

De obicei regulile acestea de atestare (nu doar in fotbal) sunt o forma de reducere a concurentei, un fel de atitudine de breasla medievala. Sa fim seriosi, unul de pe strada nu va ajunge antrenor, ca nu isi permite niciun club asa ceva. Daca nu exista pregatire formala, dar exista performanta, inseamna ca insasi sistemul care impune pregatirea formala are o problema. Eu nu vreau sa amintesc decat cateva nume de artisti sau oameni de stiinta fara pregatire formala, dar despre care nimeni n-ar putea spune ca au fost niste impostori: Vincent Van Gogh, Frida Kahlo (pictori), Nabokov (zoolog, curator la Harvard, si romancier), Miciurin (genetician, botanist), Darwin (!), Joule (fizician, cel cu legile de conservare a energiei), Edison, etc. De la noi, Ludovic Spiess (tenor fara Conservator) sau Anda Calugareanu (si actrita, fara IATC). Si sunt foarte multe exemple. Deci povestea cu antrenorii fara licenta... da, e interesanta, dar eu cred ca poate suporta multe nuante.

Ai dreptate! Mai mult decat atat, intr-o companie privata sunt angajati, de regula, oameni eficienti si productivi, care si-au dovedit indemanarea si priceperea, iar detinerea de “diplome” este un avantaj si nicidecum o conditie! In USA de exemplu, dupa 10-15 ani in aceeasi firma, unde ai avut constant rezultate foarte bune si te-ai perfectionat in meserie, poti fi angajat pe o pozitie de inginer chiar daca ai absolvit doar liceul. Cat de utila este o diploma in RO, vedem foarte biine la politicienii din ziua de azi, care au facut facultatea la 40+ si nici macar nu au trecut pe acolo! Apropos, cati dintre angajatii gazatei au speciakizarea “jurnalism”, facuta la zi sau, ca sa pricepeti, pe “bune”? Din cate stiu eu, aveti ceva ingineri prin redactie!

dubluv
dubluv  •  22 Decembrie 2020, 23:23

inca o dovada ca scoala de antrenori nu are niciun sens.

853246084756615
Marcel Popa  •  22 Decembrie 2020, 18:42

Acum te blindezi de diplome ca sa ocupi un post. Pe antrenor il tin in functie rezultatele,pe Radoi Frf-ul.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează