FOTBAL  »  NATIONALA  »  SARK ŞI SEALAND NE AŞTEAPTĂ

Am găsit alternativele » De cînd turneele finale sunt tabu, putem juca la FIFI Wild Cup ;)

În Groenlanda se joacă fotbal, iar gazonul nu este o problemă, pentru că lipseşte cu desăvîrşire +5   FOTO
În Groenlanda se joacă fotbal, iar gazonul nu este o problemă, pentru că lipseşte cu desăvîrşire

Articol de - Publicat marti, 11 octombrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 11 octombrie 2011 14:40

După ce echipa naţională de fotbal a României a mai ratat o calificare la un turneu final şi s-a chinuit într-un amical cu San Marino, codaşa clasamentului FIFA, băieţii lui Victor Piţurcă se pot orienta către cele mai slabe selecţionate de pe glob, formaţii care provin din cele mai exotice teritorii

 

Nu sunt membre FIFA. Ţările pe care le reprezintă nu sunt nici măcar independente, de majoritatea avînd habar doar pasionaţii de geografie. Cu toate acestea, deţin titulatura de echipe naţionale, joacă partide internaţionale şi au chiar competiţii la care iau startul pentru a-şi măsura forţele cu alte formaţii de valori apropiate.

 

Ultimul stat feudal, ultimii şi la fotbal

 

Diferitele partide între echipele naţionale care nu sunt membre FIFA au demonstrat care este cea mai slabă selecţionată din lume. Titulatura a fost preluată de formaţia din Sark, una din Insulele Anglo-Normande. De ce? În istoricul partidelor jucate de aceasta, cea mai mică diferenţă de scor a fost... 0-15!

 

În cadrul formaţiei, a evoluat şi un fost fotbalist profesionist, Barrie Dewsbury, care jucase ani buni pentru Huddersfield Town. În timpul Jocurilor Insulare din 2003, băieţii din Sark au primit 70 de goluri, fără să înscrie nici măcar unul!

 

Contraperformanţele au un temei. Sark are doar 600 de locuitori, a fost ultimul stat feudal din Europa, iar pe insulă nu este permisă folosirea maşinilor, ci doar a atelajelor, bicicletelor şi a tractoarelor de mici dimensiuni. Pînă şi ambulanţele au tracţiune animală!

 

500 de metri pătraţi şi două medalii!

 

În istoria omenirii, au apărut zeci de micronaţiuni (state nerecunoscute în plan internaţional drept independente şi avînd o suprafaţă extrem de redusă), dar, dintre toate aceste state minuscule, cea mai mare influenţă a avut-o, cu siguranţă, Sealand.

 

Formată în 1967 pe un fost fort de apărare a portului Harwich, Anglia, de Roy Bates şi apropiaţii săi, care au ocupat construcţia cu scopul înfiinţării unui post de radio pirat, micronaţiunea a adunat în scurt timp o mulţime de susţinători. Profitînd de faptul că platforma nu se afla în limita de atunci a apelor Marii Britanii, 3 mile, fiul lui Bates şi-a permis să tragă chiar focuri de avertisment către cei care intrau în apele teritoriale ale ţării pe care o conducea!

 

Dacă toţi cred că este o glumă, ei bine, nu este aşa: Bates, autoproclamat rege, a creat un steag, a numit un imn, a emis monede, timbre, paşapoarte pentru vizitarea platformei, titluri nobiliare, care încă pot fi cumpărate pe internet în schimbul a cîteva zeci de lire. Ţara a avut chiar şi cîţiva diplomaţi, printre care un ambasador al Germaniei!

 

Deşi suprafaţa ţării este redusă (statul chiar a luat foc şi a ars complet în 2006, fiind refăcut complet după aceea), Sealand se poate lăuda cu o echipă naţională de fotbal – seniori, una de tineret, dar şi sportivi care o reprezintă la diferite sporturi. Michael Martelle a cîştigat chiar două medalii de argint la Campionatul Mondial de Kung-Fu din 2007, iar Slader Oviatt a dus steagul ţării pe vîrful Muztagh Ata, al 43-lea ca înălţime din lume!

 

Echipa naţională de fotbal a celor din Sealand este reprezentată de echipa Vestbjerg, formaţie de eşalon inferior din Danemarca. Rezultatele nu sunt pe măsura celor din alte sporturi, ultimul meci fiind pierdut de supuşii prinţului Roy cu 1-6, împotriva Ciprului de Nord.

 

Eşti din Groenlanda? Joci la FIFI Wild Cup!

 

Diferitele competiţii în care sunt angrenate aceste echipe poartă denumiri care mai de care mai ciudate. FIFI Wild Cup , Cupa Mondială VIVA, Jocurile Insulare, Cupa ELF (Egalitate, Libertate, Fraternitate), Cupa UNPO sau Europeada sunt cele mai importante competiţii la care iau parte echipele care nu sunt membre FIFA.

 

La aceste turnee participă diferite echipe naţionale din toată lumea, printre cele mai interesante numărîndu-se Găgăuzia, Ynys Mon, Insulele Moluce, Insula Paştelui, Laponia sau Gozo. Fotbaliştii profesionişti nu lipsesc. Maurizio Ganz (Padania, a jucat la AC Milan), Tom Hogli (Laponia, joacă la Club Brugge) sau Denis Golaydo (Crimea, joacă la Metalurg Doneţk) au evoluat la competiţii precum Cupa Mondială VIVA sau Cupa ELF.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
ionutz21gr
ionutz21gr  •  11 Octombrie 2011, 21:00

nici aici nu ne calificam :)) muhaha.... poate sa dea nea piti 65 sau 66 :))

fcbm
fcbm  •  11 Octombrie 2011, 18:05
Postat de xstream pe 11 Octombrie 2011, 17:16

pai.....trebuie sa se apuce de facut copii :D

Le exportam noi 2-3 tiganci,si in cativa ani o sa fie 270 si nu 27 ca azi :P

xstream
xstream  •  11 Octombrie 2011, 17:16
Postat de fcbm pe 11 Octombrie 2011, 15:49

Sunt curios...daca se duc la o competie "importanta"...cine mai ramane acasa :))....daca se accidenteaza ? cati mai joaca :)

pai.....trebuie sa se apuce de facut copii :D

Vezi toate comentariile (9)
Comentează