GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  DINAMO

EXCLUSIV // GSP publică o parte din dosarul de Securitate al lui Cornel Dinu » Nume de cod "Dobrescu"

Articol de GSP - Publicat luni, 07 mai 2018 08:59

Mapa de verificare informativă în privința lui Cornel Dinu purta numele "DOBRESCU" şi conţine zeci de note şi rapoarte privind monitorizarea la care era supus de colaboratori ai Ministerului de Interne.

"Despre Dinu nu mă apuc să scriu ce ştiu. E un individ care a trăit şi a îmbătrânit urât. Un om fără caracter. Unul care şi-a turnat colegii la Securitate şi al cărui tătuc este Ion Iliescu. Ăla de îi curge comunism şi bolşevism în loc de sânge prin vene". Aceasta e o parte dintr-o postare făcută, zilele trecute, de Mihaela, fiica lui Lică Nunweiller, în contextul subiectului ca noul stadion al lui Dinamo să poarte numele lui Cornel Dinu

A fost sau n-a fost Dinu colaborator al Securităţii? Gazeta Sporturilor dezvăluie astăzi o parte din dosarul pe care fostul mare fotbalist al lui Dinamo îl avea la Securitate. De urmărit, nu de colaborator!

"STRICT SECRET / Mapă de verificare informativă "DOBRESCU" privind pe Dinu Corneliu-Constantin

Dosar nr. 232517 / PLAN DE MĂSURI

Despre Dinu Cornel, se dețin următoarele date:

  • a fost semnalat de mai multe ori cu manifestări necorespunzătoare la adresa regimului politic din țara noastră
  • a stabilit și permanentizat relații neoficiale cu cetățeni străini, unii dintre aceștia fiind fugari și colaboratori ai posturilor de radio ostile țării noastre
  • a avut un anturaj format din elemente declasate și deconspirate moral-politic
    În fața verificării informative stau următoarele sarcini:

    1. Care este poziția politică prezentată a obiectivului, dacă continuă să mai aibă manifestări necorespunzătoare de genul celor cu care a fost semnalat anterior și dacă desfășoară activitate de influențare negativă a persoanelor cu care vine în contact.

    2. Dacă obiectul și soția acestuia întrețin relații cu străini, cine sunt aceștia și natura relațiilor.

    3. Dacă manifestă interes pentru date secrete prin intermediul relațiilor cu cadre ce au funcții de răspundere.

    4. Prevenirea atragerii obiectului la acțiuni ostile și documentarea aspectelor operative cu care va fi semnalat.

Pentru rezolvarea sarcinilor stabilite precum și spre aprobare pentru a fi luate următoarele măsuri informativ-operative:

  • Încadrarea informativă a obiectului prin dirijarea cu sarcini concrete a sursei "Ioan Mureșan" pentru a stabili:
    - poziția obiectului față de evenimentele politice interne și internaționale;
    - preocupările în timpul liber și relațiile pe care le stabileşte - natura acestora;
    - dacă se interesează de date cu caracter secret de la cadrele militare cu care vine în contact;
    - dacă întreține relații cu străini, în ce mod, cu cine și natura relațiilor;
    - aspecte negative în comportarea acestuia la serviciu, în societate și locul de cazare,
    Ca linie de conduită va fi instruită să acționeze în direcția câștigării încrederii obiectivului, scoțându-i în evidență, cu ocazia unor discuții, calitățile pe care le-a avut ca jucător și competența lui profesională ca antrenor.
  • Instalarea mijloacelor T.O. la căminul de garnizoană Tg. Mureș, unde este cazat obiectivul, precum și în locurile de cazare când face deplasări cu echipa, cât și cu ocazia cantonamentelor la Sovata - pentru a stabili relațiile, caracterul acestora, preocupările pe care le are și conținutul discuțiilor pe care le poartă.
  • Cu sprijinul Serviciului de contrainformații militare pentru Armata a IV-a, se va asigura cooperarea cu Serviciul IA din Direcția a IV-a, pentru măsuri de cunoaștere a comportării, preocupărilor și relațiilor soției obiectivului la București (loc de muncă și domiciliu) precum și a obiectivului, pe timpul cât se află la familie."

NOTĂ INFORMATIVĂ - CARACTERIZAREA SECURITĂŢII

"Manifestări necorespunzătoare la adresa regimului politic din România"

"Despre locotenent colonel (r) Dinu Coneliu, fost cadru activ al Ministerului de Interne în perioada 1966-1987, se deţin următoarele:

  • a fost semnalat de mai multe ori cu manifestări necorespunzătoare la adresa regimului politic din ţara noastră
  • a stabilit şi permanentizat relaţii neoficiale cu cetăţeni străini, unii dintre aceştia fiind fugari ori colaboratori ai posturilor de radio ostile ţării noastre
  • are un anturaj format din elemente declasate şi descompuse moral-politioc

Soţia sa, Dinu Silvia, a fost semnalată cu manifestări necorespunzătoare în mediul său de relaţii. Locotenent colonel (r) Dinu Cornel şi soţia sa au interdicţie din partea conducerii Ministerului de Interne să efectueze deplasări în străinătate".

NOTĂ INFORMATIVĂ - FILAJ LA CAMERA DE HOTEL

I s-au plantat microfoane în camera de hotel!

O altă notă informativă, datată 4 noiembrie 1987, e semnată de căpitanii Mihail Stan şi Paul Aioanei, care au primit informaţii de la sursa lor, denumită "ZAMFIRA", care îl fila pe Cornel Dinu.

"Cu privire la Cornel Dinu, sursa vă informează următoarele:

  • Este cazat la căminul de garnizoană, apartamentul 102, din iulie 1987, unde stă singur. Acesta este o fire închisă, necomunicativ, fiind căutat periodic de soţie, fie telefonic, fie personal, care este îngrijorată de situaţia lui în general. Nu a fost vizitat la cameră în afară de tov. Cacovean şi Ispir (antrenor secund).
  • Măsuri:
    - Vor fi instalate mijloace T.O. în camera de cazare a sus-numitului
    Sarcini:
    Să ne semnaleze în continure despre comportarea, relaţiile şi preocupările sus-numitului"

Ulterior, peste două luni, pe 9 ianuarie 1988, e întocmit un alt raport, semnat de "Departamentul Securităţii Statului", prin care se solicita folosirea mijloacelor T.O. la Hotel Sovata, unde era cazat Dinu în Tg. Mureş.

"Prin folosirea mijlocului T.O ne interesează:

  • conţinutul discuţiilor din cameră
  • relaţiile ce le are
  • intenţii de rămânere ilegală în străinătate
  • activităţi ilicite"

RAPORT INFORMATIV - PORTRET+FAMILIA

"Discutând cu sursa «CAZACU» mai multe aspecte, între care şi referitor la Dinu Cornel, a relatat:

  • Este capabil în muncă, ambiţios. Citeşte foarte mult, în mod deosebit literatură de specialitate (fotbal). La Tg. Mureş nu şi-a creat relaţii.
  • Este căsătorit, n-are copii. Soţia lucrează la Centrala T.C.M.R.I.C. Bucureşti. Anterior a lucrat ca jurisconsult la M.I. Este o femeie volubilă, îi place să domine discuțiile cu interlocutorii săi.
  • Tatăl său a fost procuror-şef la Târgovişte, în prezent pensionar, necăsătorit în Bucureşti. Mama i-a murit"

RAPORT INFORMATIV - DEPLASAREA ÎN EGIPT ŞI IORDANIA

"Nu a făcut cumpărături care să depășească diurna alocată"

După ce o perioadă i s-a interzis şi lui, dar şi soţiei, să mai iasă din ţară, lui Dinu i s-ridicat sancţiunea printr-o adresă semnată de şeful "Direcţiei pentru Paşapoarte, Evidenţa Străinilor şi Controlul Trecerii Frontierei": "Vă comunicăm că li se pot acorda vize şi paşapoarte, pentru a călători în străinătate, cu respectarea normelor de muncă privind avizarea". La scurt timp după acest moment, Dinu a plecat într-un turneu în Egipt şi Iordania, iar după revenirea în ţară, pe masa Unităţii Militare 01328 Tg. Mureş, secţia Contrainformaţii, a apărut raportul informativ din partea celui care l-a urmărit pe Dinu:

"La întâlnirea avută în data de 9 martie 1988 cu sursa «ANGHEL», referitor la relațiile și comportarea lui Dinu Corneliu pe timpul turneului din Egipt și Iordania, a semnalat următoarele:

  • Pe timpul ieșirii din țară, în exterior și la intrarea în țară nu a avut comportări suspecte. Nu a stabilit contacte neoficiale cu cetățeni străini și nu a făcut aprecieri negative la adresa țării noastre. Nu a făcut cumpărături care să depășească diurna alocată.
  • Atât în Egipt, cât și în Iordania a fost cazat singur în camerele de hotel. În Iordania, neavând translator, a făcut pe translatorul, conversând în limba engleză.
    La întoarcerea în țară a rămas o zi în București, după care s-a prezentat la club. A făcut deplasări cu echipa la Baia Mare, Rm. Vâlcea și Pitești, ocazii cu care nu a fost căutat de cunoscuți și nici el nu a părăsit grupul. 
  • Dinu Cornel este verificat prin mapă V.I. pentru relații suspecte cu străini și manifestări negative.
  • Se exploatează în mapa V.I. «Dobrescu»".

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (31)
1734769259936803
Cezar Căruntu  •  07 Mai 2018, 17:35
Postat de Soos Vilmos pe 07 Mai 2018, 15:46

Si cu toate acestea individul tine prima pagina a gsp-ului.

Cu care toate acestea? Omul a fost URMARIT de Securitate, turnat de altii.

983732924972315
Soos Vilmos  •  07 Mai 2018, 15:46

Si cu toate acestea individul tine prima pagina a gsp-ului.

1013850201981154
Mircea Gabriel  •  07 Mai 2018, 13:45

Cum sa comentezi aberatiile unor rautaciosi. Cornel Dinu a fost urmarit de securitate! Punct! *** functionali nu vor intelege pentru ca nu au scoala. Nu vor avea imaginea dezastrului din acea perioada pentru ca nu au trait teroarea de atunci. In rest...mizerii lansate in eter de tot felul de trantori.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (31)
Comentează