INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Serial GSP.RO Idoli uitați » Mahmoud El Khatib, atacantul vedetă în Egipt care nu a fost eliminat niciodată

Articol de - Publicat sambata, 09 ianuarie 2016 14:05

Mahmoud El Khatib a rămas cunoscut mai bine în fotbal cu numele de ”Bibo”. Fotbalistul egiptean a jucat pentru un singur club în carieră și a ajuns să fie considerat cel mai bun din țara sa.

Cariera lui a început în 1969 la echipa de juniori a lui El Ahly, club ce avea să fie denumit echipa africană a secolului. Peste trei ani, el e promovat la seniori, unde avea să joace până la retragere, în 1988.

Tehnic ca un brazilian

El Khatib avea un mare talent pentru fotbal și era unul dintre cei mai tehnici fotbaliști din Egipt. Evolua ca atacant, iar stilul său putea fi comparat cu al jucătorilor brazilieni: era un geniu al fentelor, iar asta l-a ajutat să facă istorie pentru clubul său și pentru naționala egipteană. Multe din golurile sale au fost spectaculoase.

A cucerit de 10 ori titlul național alături de echipa sa, de șase ori s-a impus în Cupa Egiptului, iar în Liga Campionilor Africii a cucerit-o de două ori. De-a lungul carierei sale a fost ales de cinci ori drept cel mai bun fotbalist al anului din Egipt, iar în două sezoane a reușit să devină golgeterul campionatului.

La echipa națională, cea mai importantă performanță a fost cucerirea Cupei Africii în 1986. Meciul a fost decis la penalty-uri, 5-4 contra Camerunului lui Roger Milla. A mai jucat la Jocurile Olimpice din 1984 cu naționala sa, de unde a fost eliminat de Franța, viitoarea campioană, în faza sferturilor.

S-a retras în 1988 din cauza numeroaselor accidentări pe care le suferise și din cauza cărora revenea tot mai greu pe terenul de joc.

Fotbalist corect

După finalul carierei sale, Bibo a fost ales membru în Comisia Internațională de Fairplay deoarece în cele peste 450 meciuri în care a evoluat nu a fost niciodată eliminat.

În 2007, a fost ales al doilea cel mai bun fotbalist din Africa din ultimii 50 de ani de către Confederația Africană de Fotbal.

A fost numit și omul de sport arab al secolului XX, iar în prezent activează ca vicepreședinte la echipa pentru care a evoluat ca jucător.

GSP.RO a lansat un serial dedicat idolilor uitați, fotbaliști care au influențat istoria acestui joc și au realizat performanțe notabile, însă de care nu ne mai amintim prea bine.

Episoade precedente: Jose Andrade / Baichung BhutiaHidetoshi Nakata / Antonio Carbajal / Zico / Cha Bum-kunGento Lopez / GarrinchaHugo SanchezJasem Yaqoub / Winston Bogarde / Sun JihaiJuan Alberto Schiaffino / Lucas Radebe

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează