FOTBAL  »  Superliga  »  DINAMO - RAPID

Lecția de istorie » 5 mari curiozități înaintea derby-ului Dinamo - Rapid: ziua în care Lucescu le-a suflat titlul giuleștenilor + care a fost apogeul rivalității

Imagine de arhivă cu Mircea Lucescu în tricoul lui Dinamo
Imagine de arhivă cu Mircea Lucescu în tricoul lui Dinamo

Articol de , - Publicat vineri, 26 ianuarie 2024 15:27 / Actualizat vineri, 26 ianuarie 2024 17:38

Dinamo și Rapid se întâlnesc sâmbătă, pe Arena Națională, în primul derby bucureștean din 2024. Duelul pare mai dezechilibrat ca oricând, cu giuleștenii mari favoriți în fața unei echipe aflate în plină suferință. 

Cele două echipe s-au mai întâlnit în principala competiţie internă de 114 ori, de 50 de ori a câştigat gruparea alb-roşie, de 39 de ori s-a impus formaţia giuleşteană, iar alte 25 de partide s-au terminat la egalitate. 

Înaintea partidei de mâine, GSP.ro prezintă câteva curiozități din istoricul rivalității Dinamo - Rapid

Rapid, inițiativă incredibilă! Ce se va întâmpla pe Giulești la meciul cu Dinamo
DINAMO - RAPID
Rapid, inițiativă incredibilă! Ce se va întâmpla pe Giulești la meciul cu Dinamo

1. Când a avut loc prima întâlnire dintre Dinamo și Rapid?

Întâia confruntare a avut loc în urmă cu mai bine de 75 de ani, pe 9 septembrie 1948, Dinamo-CFR Bucuresti 0-1. Golul lui Ştefan Filotti din minutul 60 le-a produs roș-albilor prima înfrângere din istoria lui Dinamo în campionatul României!

2. Când a fost prima victorie a lui Dinamo? 

Finalul anilor '40 le-a aparţinut giuleştenilor, aceştia bifând alte trei succese consecutive. Prima victorie din contul grupării din Ştefan cel Mare s-a consemnat pe 31 martie 1951, Locomotiva -Dinamo 2-3 (Pavel Scorţan, Alexandru Florea, Carol Bartha / Andrei Răducanu, Dumitru Călin).

3. Care a fost apogeul rivalității dintre Dinamo și Rapid? 

Anii '60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe, partide decisive inclusiv în lupta pentru titlu. Una din ele a avut loc pe 21 iunie 1964, Dinamo-Rapid 5-2 (Pârcălab dublă, Nunweiller VI, Frăţilă dublă / Emil Dumitriu dublă), victorie în urma căreia giuleştenii au ratat titlul în faţa unei generatii excepţionale a „câinilor”.

Gruparea vişinie a rămas cu locul 2, un loc pe care nu-l mai ocupase din 1950. Erau primele semne ale muncii lui Valentin Stănescu, cel care în 1967 a adus întâiul titlu în Giuleşti, nu oricum, ci după o luptă cu rivala din „Ştefan cel Mare”. 

Meciul decisiv s-a jucat pe 16 aprilie 1967 şi s-a încheiat cu victoria Rapidului, scor 2-0, goluri, acelaşi Emil Dumitriu din 1964 şi Constantin Năsturescu. A fost un duel „al titanilor", deoarece pe teren s-au aflat, printre alţii, Cornel Dinu, Nunweiller III, Nunweiller VI, Frăţilă, Rică Răducanu, Dan Coe, Lupescu, Motroc, Dumitriu, Năsturescu ori Ion Ionescu.

4. Cel mai încins meci Dinamo - Rapid de dinainte de Revoluție?

Ultima luptă pentru titlu din perioada comunistă s-a dat pe 9 iunie 1971, Dinamo-Rapid 1-1. La startul meciului, dinamoviştii au avut 1 punct avans, dar în minutul 80 Sandu Neagu a marcat şi a dus, timp de 10 minute, Rapidul pe locul 1, până când Mircea Lucescu a înscris un gol cât un campionat. Era al șaselea titlu din istoria lui Dinamo.

5. Când a câștigat Dinamo ultima oară?

Au trecut aproape nouă ani de la ultima victorie reușită de Dinamo în fața rivalei din Giulești. Ce-i drept, în toată această perioadă au existat și întreruperi ale rivalității, ambele cluburi ajungând la un moment dat în liga secundă. Pe 11 aprilie 2015, în Sâmbăta Mare, roș-albii se impuneau cu 2-0 pe Arena Națională. Săpunaru evolua și atunci pentru alb-vișinii, în timp ce Virgil Drăghia era rezervă, la fel ca-n prezent!

Lecția de istorie » 5 mari curiozități înaintea derby-ului Dinamo - Rapid: ziua în care Lucescu le-a suflat titlul giuleștenilor + care a fost apogeul rivalității
Cristian Săpunaru, înaintea derby-ului din aprilie 2015

Curiozități de atunci: Nicolae Grigore era titular la Dinamo, între timp a fost și antrenorul Rapidului pentru o scurtă perioadă. Daniel Niculae a jucat pentru giuleșteni, acum e președintele echipei. Au mai jucat: Bilinski, Boubacar și Bunoza la Dinamo, Benson, Cmovs, Sapina, Gecov și Meulens la Rapid.

Ultima victorie reuşită de giuleşteni pe terenul dinamoviştilor s-a înregistrat pe 11 noiembrie 2007, scor 2-0, marcatori Cesinha şi Mazilu.

Victoria din tur, acel 4-0 en fanfare din Giulești, a însemnat egalarea celui mai clar succes reușit de Rapid în fața lui Dinamo. Pe 4 aprilie 2000, alb-vișiniii învingeau tot cu 4-0, goluri Lupu, Iencsi și Sergiu Radu, de două ori.

Lecția de istorie » 5 mari curiozități înaintea derby-ului Dinamo - Rapid: ziua în care Lucescu le-a suflat titlul giuleștenilor + care a fost apogeul rivalității
Giani Kiriță vs. Daniel Pancu, duel de gală la începutul anilor 2000 / Sursă foto: Arhivă GSP

Era perioada în care se reluaseră confruntările pentru medalii dintre Rapid și Dinamo, protagonişti, din postura de antrenori, fiind Mircea Lucescu şi Cornel Dinu. În 1999 s-a impus Rapidul lui „Il Luce", iar în 2000 a câştigat „Procurorul”.

Match Quiz Dinamo - Rapid
Plasează gratuit predicțiile tale pe meciul Dinamo - Rapid și câștigă premiile puse în joc.

VIDEO Željko Kopić, conferință de presă înaintea derby-ului cu Rapid

Citește și alte știri de actualitate: 

Peluza lui Dinamo, scandal cu conducerea „câinilor”: „Din păcate, blestemul clubului nostru continuă”

Mesajul fostului atacant de la Dinamo, înaintea derby-ului cu Rapid: „Trebuie să fim realiști”

Cum ar fi procedat Ionel Dănciulescu în scandalul cu biletele, declanșat înainte de Dinamo - Rapid: „Mi-e greu să cred că pot să aducă 50.000”

Exod la încă un club din Superligă: 7 jucători sunt OUT » Rapid, U și CFR Cluj luptă pentru mijlocașul rămas liber

Se pregătește o decizie epocală » FIFA este tentată să aprobe modificarea, fanii se revoltă!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează