GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  DRAMĂ

FOTO Anesteziat definitiv » Drama copilului preferat al lui Ştefan Kovacs

+2   FOTO
"Jean-Pierre Adams era bucuria vieţii", îşi aminteşte Michel Hidalgo, cel care i-a urmat lui Kovacs pe banca Hexagonului

Articol de - Publicat vineri, 23 martie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 23 martie 2012 16:49

Jean-Pierre Adams, un favorit al lui Pişti, selecţionerul român al "cocoşilor" între 1973 şi 1975, a căzut într-un somn profund în 1982 după o operaţie banală la genunchi. De 30 de ani, fundaşul de fier din "garda neagră" a Franţei vegetează. Deschide ochii şi îi închide. Atît poate! Anestezistul l-a adormit definitiv! Povestea a fost scrisă recent în L'Equipe.


Aproape o jumătate de viaţă petrecută în pat. Nu poate mişca mîinile, nu poate mişca picioarele, nu poate mişca nici capul. Nu poate gîndi. Nu poate vedea. Nu poate să facă nimic. Doar, din timp în timp, se aud cîteva sunete neinteligibile. Soţia sa, Bernadette, care nu l-a părăsit nici o clipă, hrănindu-l ca pe un bebeluş, ştie totuşi cînd se "trezeşte" şi cînd "doarme". Ochii se deschid şi rămîn ficşi. Apoi, se închid. Atît.

Aşa "trăieşte" de 30 de ani Jean-Pierre Adams. Cîndva, era printre jucătorii preferaţi ai lui Ştefan Kovacs, în echipa Franţei. Acum, este doar o amintire. O amintire care încă respiră. Şi care a împlinit 64 de ani pe 10 martie.

"Ei sînt garda mea neagră"
7 septembrie 1974. Franţa cîştigă în faţa Poloniei cu 2-0, doi jucători remarcîndu-se în mod special: Jean-Pierre Adams şi Marius Tresor. Ei sînt fundaşii centrali ai albaştrilor. Unul născut la Dakar, Senegal, celălalt în Guadelupa. Se potrivesc perfect, se completează, formează duetul de culoare de care nimeni nu trece.

După acel meci, Ştefan Kovacs, selecţionerul "cocoşilor", i-a adunat pe jurnalişti şi le-a spus: "I-aţi văzut pe Adams şi pe Tresor cum au jucat? Extraordinar! Ei sînt garda mea neagră. Îi iubesc". Şi aşa au rămas în istoria fotbalului francez. Cei doi sînt cunoscuţi, împreună, drept "garda neagră" a lui Ştefan Kovacs.


Ziua în care anestezicul l-a adormit pe viaţă
17 martie 1982. Jean-Pierre se apropia de finalul carierei. Era antrenor-jucător la Chalon-sur-Saone. În acea zi, a fost operat la genunchi, într-un spital din Lyon. O intervenţie chirurgicală banală, nu avea de ce să-şi facă griji. "Totul va merge bine. Sînt în plină formă. Cuţitul va începe să taie la ora 11. Gîndeşte-te la mine şi nu uita: peste 8 zile să-mi aduci cîrjele!". A fost ultimul lui mesaj pentru Bernadette. Ultimul lui mesaj din această viaţă. Pentru că, în acea operaţie de rutină, ceva s-a întîmplat. Malpraxis. O serie de erori cu final dezastruos.

Un singur anestezist la spital, în loc de doi, ca de obicei. Trei pacienţi de sedat aproape simultan. Un student stagiar, însărcinat cu perfuzia de alfatesin, care face greşeală după greşeală... Anestezicul are un efect teribil. Jean-Pierre nu moare, dar nu se mai trezeşte. Puternicul sportiv cade într-un somn profund, ce durează şi astăzi. Doi copii n-au înţeles niciodată de ce tatăl lor este lîngă ei, dar navighează într-o lume paralelă.

Bernadette este epuizată. Îl priveşte cu ochii stinşi. "Are acelaşi chip. Nici un rid. Doar cîteva fire de păr albe...". Cîteva lacrimi i se preling pe obraji. Jean-Pierre Adams este soţul ei. Copilul preferat al lui Ştefan Kovacs.

"Dintre toţi partenerii pe care i-am avut în centrul apărării, cu Jean-Pierre m-am simţit cel mai bine. N-am jucat niciodată la acelaşi club, dar ne înţelegeam cu ochii închişi pe teren" - Marius Tresor, fost internaţional francez

"Nu l-am văzut niciodată supărat pe Jean-Pierre. Jucam partide interminabile de tarot. Era, în acelaşi timp, un superdansator. Era un rege al rockului" - Marius Tresor, fost internaţional francez

22 de selecţii a strîns Jean-Pierre Adams pentru "naţionala" Franţei în perioada 1972-1976

251 de partide a jucat apărătorul de culoare în prima ligă franceză, la Nîmes, Nice şi PSG

1,78 m este înălţimea fotbalistului de origine senegaleză; cînd era activ, avea 80 kg greutate

A bătut România în '74
Adams a jucat o dată şi împotriva "naţionalei" noastre. Pe 23 martie 1974, la Paris, pe "Parc des Princes", Jean-Pierre a fost folosit 90 de minute de Ştefan Kovacs în amicalul Franţa - România, marcîndu-l pe Florea Dumitrache. Au cîştigat "cocoşii" cu 1-0, gol înscris de Bereta.

CV JEAN-PIERRE ADAMS
Data şi locul naşterii: 10 martie 1948, Dakar (Senegal)
Cetăţenie franceză
A jucat la: Fontainebleau (1967-1970, amatori), Nîmes (1970-1973), Nice (1973-1977), Paris SG (1977-1979), Mulhouse (1979-1980, D2), Chalon-sur-Saone (1980-1982, amatori)
Palmares Vicecampion al Franţei (1972, 1976)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (17)
laurentiu1996
laurentiu1996  •  23 Martie 2012, 22:44

Doar pot spune ca imi pare foarte rau...

ionut_dinamoo
ionut_dinamoo  •  23 Martie 2012, 18:55

acesta este un articol serios:) nuuu acelea cu toti hoti din fotbal ! respect ...poate acolo sus o sa primeasca o lata ssansa!

iwineuu
iwineuu  •  23 Martie 2012, 18:36

RESPECT

Vezi toate comentariile (17)
Comentează