INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

SERIAL GSP.RO Idoli uitați » Hao Haidong: drumul de la fotbalist celebru la patron de club

FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Articol de - Publicat vineri, 19 februarie 2016 15:28

Înainte ca fotbalul din China să fie invadat de superstaruri ca Ramires, Gervinho și Alex Teixeira, jocul era al jucătorilor locali. Iar dintre aceștia, uneori, apăreau și vedete. Una dintre ele a fost Hao Haidong.

Hao a evoluat la doar trei cluburi, dintre care unul din Anglia, însă a rămas în istoria fotbalului ca cel mai bun marcator al naționalei chineze, cu 41 de reușite în 107 meciuri.

Conflict cu fiul lui Sam Allardyce

Născut în 1970, Haidong și-a descoperit încă din copilărie pasiunea pentru fotbal, iar la doar 10 ani s-a înscris la juniorii echipei Bayi FC. După ce a trecut aici prin toate etapele, în 1986, la 16 ani debutează ca senior pentru prima echipă a clubului.

Hao a avut o motivație puternică de a deveni un fotbalist bun, iar în urămătorii 11 ani pe care i-a petrecut la Bayi a încercat din greu să își îmbunătățească tehnica. Momentele bune din teren au fost în contrast cu un incident pe care l-a creat în 1994.

Într-un meci contra echipei Guangdong Hongyuan, Hao s-a încăierat în timpul partidei cu Craig Allardyce, fiul celebrului manager britanic Sam Allardyce. Federația chineză nu a trecut ușor peste acest incident și l-a suspendat timp de șase luni. Din cauza acestei suspendări, atacantul a ratat ediția din 1994 a Jocurilor Asiatice.

Cu toate acestea, evoluțiile sale au continuat să impresioneze, însă Bayi nu era un club cu ambiții prea puternice și a acceptat să îl cedeze în 1997 la Dalian Shide, pe o sumă record pentru acea perioadă, 2,2 milioane de yuani (aproximativ 340.000$).  

Alan Shearer al Chinei

La Dalian, Hao a explodat și a cucerit de cinci ori titlul de campion al Chinei: în 1997, 1998, 2000, 2001 și 2002. În plus, și-a mai trecut în palmares o Cupă a Chinei (2001) și trei Supercupe (1996, 2000, 2002).

Tot în perioada petrecută la această echipă a cunoscut și cele mai notabile performanțe individuale: a fost declarat de două ori jucătorul anului, de trei ori a fost golgeterul campionatului, iar de patru ori a fost nominalizat în echipa sezonului. Pentru toate aceste performanțe, dar și pentru foamea sa de goluri, el a început să fie numit Alan Shearer al Chinei.

Spiritul său rebel a ieșit din nou la iveală în 1999: a scupiat un arbitru pe teren în timpul unui meci și s-a ales cu un an de suspendare din partea Federației.

Aventură de final în Anglia

La începutul lui 2005, Hao era deja pe finalul carierei, însă clubul englez Sheffield United dorea să îl transfere ca o strategie de marketing pe piața chinezească. Deși era încă sub contract cu Dalian Shide, clubul a acceptat să îi rezilieze contractul ca mulțumire pentru evoluțiile sale, iar atacantul a plecat în Anglia.

Nu a avut prea mult noroc aici deoarece nivelul era cu totul nou, mult mai intens, iar din acest motiv a suferit câteva accidentări care l-au ținut pe bară. A prins doar o prezență în Cupa Angliei ca rezervă introdusă pe parcursul meciului, în rest s-a ocupat de antrenamentul juniorilor de la Academie.

Conștient că nu va mai avea alte șanse să evolueze, în 2006 și-a pus ghetele în cui.

Patron la Tianjin Quanjian

După retragere, Hao a revenit în țara sa natală și a rămas implicat în lumea fotbalului. De fapt, după doar un an, în 2007, avea să devină manager general al clubului Tianjin Quanjian. După un sezon în care clubul s-a clasat pe o poziție modestă, oficialii au decis să facă o reconstrucție generală.

În urma acestei reconstrucții, Hao Haidong a fost ales președinte al echipei, poziție pe care o deține și în prezent. Echipa e condusă de brazilianul Wanderley Luxemburgo, iar printre vedetele ei se numără Luis Fabiano și Jadson.

GSP.RO a lansat un serial dedicat idolilor uitați, fotbaliști care au influențat istoria acestui joc și au realizat performanțe notabile, însă de care nu ne mai amintim prea bine.

Episoade precedente: Jose Andrade / Baichung BhutiaHidetoshi Nakata / Antonio Carbajal / Zico / Cha Bum-kunGento Lopez / GarrinchaHugo SanchezJasem Yaqoub / Winston Bogarde / Sun JihaiJuan Alberto Schiaffino / Lucas RadebeMahmoud El Khatib / Majed Abdullah

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează