SPORTURI  »  BASCHET  »  SPECIAL

Omul negru din NBA » Povestea "celui mai urît şi excentric patron din NBA": Donald Sterling

Donald Sterling, patronul echipei LA Clippers. +1   FOTO
Donald Sterling, patronul echipei LA Clippers.

Articol de GSP - Publicat sambata, 17 martie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 16 martie 2012 20:05

Patronul echipei LA Clippers, din liga profesionistă nord-americană, este un personaj controversat care e acuzat de rasism şi de faptul că nu iubeşte baschetul, ci banii.

Caracterizat încă din 1982 de publicaţia Sports Ilustrated drept "cel mai urît şi excentric patron din NBA", Donald Sterling (69 de ani), proprietarul celor de la LA Clippers, face notă discordantă în peisajul baschetului american.

Sterling a cumpărat clubul în 1981 cu 12,5 milioane de dolari, iar 30 de ani mai tîrziu a ajuns să valoreze peste 300 de milioane de dolari, chiar dacă din punct de vedere sportiv nu au contat decît în ultimii ani, mai ales după apariţia în echipă a lui Blake Griffin şi a lui Chris Paul. Acum, LA Clippers se luptă pentru accederea în play-off, iar ascensiunea lor ar putea fi una de succes dacă imaginea clubului nu ar fi pătată de scandalurile care îl au în centrul atenţiei chiar pe Donald Sterling.

Ură pentru negri
Americanul a fost nevoit să împartă în nenumărate rînduri cecuri pe care au fost inscripţionate cifre care se terminau în mai multe zerouri pentru a putea opri seria plîngerilor în care era acuzat de discriminare rasială. "Negrii simt şi atrag viermii", a declarat Sterling acum doi ani. Iar afirmaţia făcută de fostul tehnician al celor de la LA Clippers, Elgin Baylor, vine ca un argument solid pentru scandalurile rasiste în care a fost implicat şeful său: "În viziunea lui, echipa perfectă trebuie să fie formată din negri săraci din Sud şi un antrenor alb".

Cu prostituatele în vestiar
Pentru ca tabloul să fie complet, pe lîngă declaraţiile rasiste asumate, Donald Sterling este bine cunoscut şi pentru numeroasele cazuri în care a fost prins înşelîndu-şi soţia cu prostituate, timp în care totuşi îi cerea acesteia sfaturi despre cum să gestioneze situaţia de la club. Iar acuzaţiile de hărţuire sexuală şi martorii care au povestit cum "aducea tinere în vestiarul baschetbaliştilor, recomandîndu-le să admire corpurile magnifice ale jucătorilor negri la duş", conturează portretul unui conducător fără scrupule şi lipsit de inhibiţii.

Duşmanul jucătorilor
"Nu am mai iubit baschetul din momentul în care am ajuns la Clippers. Cînd auzi în timpul meciului cum şeful tău te insultă, strigă la tine şi îţi spune că te detestă, îţi dispare orice plăcere de a mai juca" este mărturisirea făcută de Baron Davis, cel care a petrecut trei ani de coşmar la Los Angeles.

Controversele legate de stilul special în care şi-a impus autoritatea au stîrnit numeroase discuţii în rîndul oficialilor NBA, însă niciodată nu s-a ajuns la nici o finalitate, deoarece "proprietarii cluburilor nu fac nimic, chiar se protejează între ei. E un cerc închis".

Cristian Tudor Popescu dezvăluie regula radicală pe care ar impune-o imediat în tenis: „E singura șansă pentru spectacol, să scăpăm de «bum-bum», «buf-buf»”

CSA Steaua ATACĂ după ultima decizie privind palmaresul: „FCSB a jucat ilegal în Liga 1. Cerem public LPF și FRF să explice!”


Comentarii (2)
mihrp
mihrp  •  20 Martie 2012, 00:44
Postat de crisliv pe 17 Martie 2012, 06:10

Bravo. Un patron adevarat, care spune lucrurilor pe nume.

nu se intelege daca glumesti sau nu !

crisliv
crisliv  •  17 Martie 2012, 06:10

Bravo. Un patron adevarat, care spune lucrurilor pe nume.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează