SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS 2018

Povestea mai puțin știută a turneului de Mare Șlem de la Paris: cine a fost Roland Garros și de ce competiția îi poartă numele

foto: Guliver/GettyImages
foto: Guliver/GettyImages

Articol de Alexandru PavelJURNALISPORT - Publicat marti, 05 iunie 2018 21:15

An de an, turneul Roland Garros, cel de-al doilea de Mare Șlem din calendarul competițional, atrage o emulație incredibilă în jurul său, dar puțini spectatori știu cine a fost cu adevărat cel care dă numele compeției.

Pentru a-i ajuta pe fanii tenisului să înțeleagă mai bine acest lucru, site-ul turneului a oferit o scurtă prezentare a aviatorului care a rămas în istoria Franței.

Astfel, prezentarea lui Roland Garros începe cu o ironie din partea autorilor. Deși acesta nu a fost nici președintele Franței, dar nici o legendă a ”sportului alb”,  personajul născut în Reunion în anul 1888 dă numele unuia dintre cele patru turnee de Grand Slam, disputat la Paris, acolo unde Roland venea la vârsta de 11 ani, pentru studii.

Roland Garros a fost pionierul aviației franceze, participând în Primul Război Mondial. Pasionat încă din copilărie de noul domeniu numit aviație, acesta și-a început cariera de pilot în 1909, pe monoplanul Demoiselle (”Libelula”). Brevetul l-a obținut un an mai târziu, iar în 1911 a stabilit un record de altitudine de 3.950 de metri, pe care și l-a depășit în 1912, când a zburat 5.610 metri. În 1913 a cunoscut din nou gloria, fiind primul om care a zburat peste Marea Mediteraneană.

Participant în Primul Război Mondial și considerat cel mai bun pilot al vremurilor, Roland Garros a participat în prima bătălie aviatică din istorie, contra unui Zeppelin german, pe care l-a doborât de unul singur. Sfârșitul avea să și-l găsească la vârsta de 30 de ani, pe 5 octombrie 1918, când avionul său a fost doborât în Munții Ardeni.

Turneul de la Roland Garros a ajuns să poarte numele fostului pilot născut în Reunion datorită complexului care găzduiește competiția din 1928 încoace. Centrul de tenis Roland Garros este dedicat celui care obișnuia să frecventeze acest loc în vremea studiilor de la Paris.

Halep și Sharapova, prinse în capcană

Organizatorii Open-ului francez au făcut din întrebarea « Cine a fost Roland Garros?» laitmotivul actualei ediții. Jucătorii au fost testați în timpul conferințelor de presă. Dacă Rafael Nadal s-a numărat printre cei care au trecut cu brio, lucrurile au stat altfel cu jucătoarele de top din circuitul WTA. Simona Halep și Maria Sharapova nu au știut, liderul WTA oferind un moment amuzant în timpul interviului. Vezi detalii AICI!

Exod la încă un club din Superligă: 7 jucători sunt OUT » Rapid, U și CFR Cluj luptă pentru mijlocașul rămas liber

Se pregătește o decizie epocală » FIFA este tentată să aprobe modificarea, fanii se revoltă!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează