GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SPECIAL

Ovidiu Ioaniţoaia, singurul român în juriul care decide "UEFA Best Player in Europe": "N-am voie să dezvălui cîştigătorul, dar tot Messi iese!" :)

Messi, zeul fotbalului ultimilor cinci ani...  // Foto: Reuters +1   FOTO
Messi, zeul fotbalului ultimilor cinci ani... // Foto: Reuters

Articol de - Publicat marti, 28 august 2012 00:00 / Actualizat luni, 27 august 2012 20:45

Pe 30 august, la Monte Carlo, 53 de ziarişti din 53 de ţări vor alege cel mai bun jucător al Europei din 2011-2012. Au trei variante: Messi, Iniesta şi Cristiano Ronaldo.

În 2011, UEFA a creat un alt premiu anual, Best Player in Europe, decis numai de jurnalişti. Michel Platini voia o continuare a Balonului de Aur, după ce faimosul top realizat din 1956 de France Football a devenit în urmă cu doi ani FIFA Ballon d'Or, fiind implicaţi în alegerea regelui fotbalului, pe lîngă reprezentanţii presei, şi selecţionerii, şi căpitanii echipelor naţionale afiliate forului mondial.

Noua ierarhie este stabilită de 53 de ziarişti (membri ai European Sports Media) din 53 de ţări. Iar cîştigătorul - cel mai valoros jucător al unui club continental, indiferent de naţionalitate - îşi primeşte trofeul joi, 30 august. În aceeaşi sală Grimaldi Forum din Monte Carlo în care se desfăşoară ulterior tragerea la sorţi pentru grupele Ligii Campionilor.

Cum se votează? Într-o primă fază, fiecare jurnalist alege un top 3 al preferinţelor (locul 1 primeşte 5 puncte, locul 2 - 3 puncte, locul 3 - un punct). Apoi, primii trei fotbalişti din clasamentul general se califică în finala din 30 august, cînd aceiaşi ziarişti votează live, într-un sistem electronic.

Singurul român ce face parte din juriu este directorul Gazetei, Ovidiu Ioaniţoaia, care a încercat să păstreze secretul votului.

Ioaniţoaia: "Messi chiar e salvatorul oficial al Barcei"

- Domnule Ovidiu, pe cine aţi ales la primul vot?
- Ni s-a recomandat să nu spunem.

- Aţi trecut de cealaltă parte a baricadei, la UEFA, şi ţineţi secret?
Rîde. E amuzat de situaţie.

- OK, mai sînt trei în cursă: Messi, Iniesta şi Cristiano. Cu cine mergeţi acum?
- Sînteţi nişte ziarişti curioşi, nu vă zic. (Rîde din nou) N-am voie să dezvălui cîştigătorul, dar tot Messi iese.

- De-abia joi se decide ordinea finală.
- Tocmai, dar am o presimţire. Tot Messi...

- Messi ia toate trofeele de cîţiva ani. Nu v-aţi plictisit?
- Eu sînt fan Real Madrid, nu sînt mort după Messi, dar jocul lui ne cam obligă.

- Dintre cei trei, Iniesta e unicul care a cîştigat o mare competiţie în 2012, Europenele cu Spania.
- Dar Messi e mai spectaculos decît Iniesta. Şi înscrie mai mult. Aici sînt farmecul şi nedreptatea fotbalului. Cel care dă goluri iese în faţă. Ai văzut ce titlu a dat Mundo Deportivo ieri, după ce Leo a mai marcat de două ori şi cu Osasuna?

- Cel cu salvatorul Messi?
- Exact. Messi, salvatorul oficial al Barcei. Chiar e. De aceea merită.

"Puricele", campion clar şi în 2011
Anul trecut, la prima ediţie, în ultimul act al concursului au ajuns Messi şi Cristiano Ronaldo, la fel ca acum, plus Xavi, mintea limpede a Barcelonei. A cîştigat "puricele", la o diferenţă de 28 de puncte.
1. Lionel Messi: 39 p
2. Xavi Hernandez: 11 p
3. Cristiano Ronaldo: 3 p

Galezul de la Bangor City
În 2012, la primul vot au fost nominalizaţi 32 de jucători care evoluează la cluburi de pe Bătrînul Continent: 26 de europeni, 3 sud-americani, 2 africani şi un asiatic. Printre ei, o apariţie neaşteptată şi amuzantă. Les Davies, aripa în vîrstă de 27 de ani a modestei echipe galeze Bangor City, desemnat pe această listă cel mai probabil de reprezentantul Ţării Galilor.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (39)
sasquatchro
sasquatchro  •  29 August 2012, 07:22
Postat de curentatu pe 29 August 2012, 01:43

n-are rost s-o mai lungesc, se vede ce fotbal stiti voi. messi joaca bine doar la barcelona iar recordurile sunt facute pt a fi intrecute. atat am avut de spus. Peace! va las cu messi si Uefalona voastra.

Cand vad copii ca tine care nici macar nu au bunul simt sa incerce sa scrie macar cat de cat corect, din respect, nu comentez. Dar ti-as zice ceva despre echipa ta de suflet: "It's a disgrace, it's a f***n' disgrace!" Oare de cine iti aduce aminte, Mos Cocos, bagat la priza din copilarie? Esti patetic, copile!

curentatu
curentatu  •  29 August 2012, 01:43

n-are rost s-o mai lungesc, se vede ce fotbal stiti voi. messi joaca bine doar la barcelona iar recordurile sunt facute pt a fi intrecute. atat am avut de spus. Peace! va las cu messi si Uefalona voastra.

dani_val
dani_val  •  28 August 2012, 23:37
Postat de curentatu pe 28 August 2012, 19:20

vorbiti degeaba, pe oricine pui in pozitia in care joaca messi poate marca la fel de multe goluri ca el si etoo marca destul de mult cand juca pt barca. cand o sa marcheze la nationala cum o face si la barca atunci o sa recunosc ca e jucator mare. eu personal nu-l apreciez pe messi pt ca nu face nimic sa demonstreze ca merita apreciat.

Ei uite aici e problema, pt ca toti marii specialisti, fosti jucatori valorosi spun despre Messi ca este cel mai bun al momentului pe de o parte si pe de alta parte este "cand o sa faca nu stiu ce atunci si EU o sa recunosc ca e bun", deci problema asta era, sa-l recunosti tu pe Messi daca este cel mai bun sau nu:)

Vezi toate comentariile (39)
Comentează