GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  

VIDEO Încă o tragedie lovește sportul » Muhammad Ali, legenda boxului mondial, a decedat la 74 de ani

Foto: Guliver/GettyImages
Foto: Guliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat sambata, 04 iunie 2016 07:47

Muhammad Ali s-a stins în această dimineață, la 74 de ani, într-un spital din Phoenix Arizona, anunțul fiind făcut de un purtător de cuvânt al familiei sale.

Fostul campion mondial la categoria grea fusese internat ieri din cauza unor probleme respiratorii. Situația sa medicală a fost complicată și de sindromul Parkinson de care suferea de mai bine de 32 de ani.

Înmormântarea ar urma să aibă loc în zilele următoare în Louisville, Kentucky, orașul în care s-a născut marele campion.

A făcut istorie în box

Născut Cassius Clay Jr., Ali s-a apucat de box la numai 12 ani, iar șase ani mai târziu își trecea în palmares aurul olimpic. La numai 22 de ani, acesta a pus mâna pe titlurile mondiale WBA și WBC la categoria grea, după ce l-a învins pe Sonny Liston. Până la finalul carierei avea să devină primul boxer care câștigă în trei rânduri titlul mondial, 1964, 1974 și 1978. S-a retras în 1981, după ce a obținut 56 de victorii în 61 de meciuri.

”Am urât fiecare minut al antrenamentelor, dar mi-am spus: «Nu renunța! Suferă acum și trăiește restul vieții ca un campion»”
Muhammad Ali

CONTROVERSE

Cariera marelui boxer nu a fost lipsită de probleme. La scurt timp după câștigarea titlului mondial, acesta a anunțat că s-a convertit la islamism și a renunțat la numele său ”de sclav” Cassius pentru Muhammad Ali.

Ali a refuzat să se înroleze și să meargă să participe la Războiul din Vietnam. ”Războiul este împotriva învățăturilor din Coran. Nu încerc să păcălesc pe nimeni. Nu trebuie să participăm în războaie care nu sunt declarate de Allah sau de Profet. Nu luăm parte la războaiele creștine sau la cele ale necredincioșilor”, a explicat în acel moment boxerul.

În 1967, la Houston, acesta a refuzat să răspundă chemării Armatei, fiind arestat. Ulterior, în urma unui proces de numai 21 de minute, Ali a fost găsit vinovat. Acesta a făcut apel la decizie, iar patru ani mai târziu decizia a fost întoarsă, fără ca pugilistul să petreacă vreo zi la închisoare. Până în 1970 însă, acesta a fost suspendat din box, fiind deposedat de titlul mondial.

Ali era recunoscut pentru show-ul pe care îl făcea înaintea partidelor. Acesta intra în conflict cu toți adversarii săi și vocifera excesiv la conferințele de presă, spre deliciul fanilor săi. Printre cele mai cunoscute ”derapaje” ale sale sunt momentele în care l-a numit pe Frazier ”prea prost ca să fie campion” sau ”turbat” pe Patterson.

În 1984, acesta a fost diagnosticat cu sindromul Parkinson, o boala care apare la boxeri ca urmare a loviturilor severe primite la nivelul capului.

 

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (17)
para.para
para.para  •  04 Iunie 2016, 12:27
Postat de robdin2007 pe 04 Iunie 2016, 10:13

Stati nitel, deci unul din cei mai mari sportivi din istorie inceteaza din viata si prima stire e cu Mihai Stoica?

Pai mimi, jiji si fcsb fac rating pentru gesepe. Oricum omul a murit ieri, dar ce mai conteaza, poporul roman trebuie sa fie indobitocit zilnic.

gicab
gicab  •  04 Iunie 2016, 11:17

Si care e tragedia? Poate ca na scris o carte cum il chinuiau antrenorii la antrenament...

gumbo
gumbo  •  04 Iunie 2016, 07:42

RIP

Vezi toate comentariile (17)
Comentează