INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Serial GSP.RO Idoli uitați » Matthias Sindelar, fotbalistul care a murit suspect după ce a refuzat să joace pentru Germania nazistă

Foto via thesefootballtimes.co
Foto via thesefootballtimes.co

Articol de - Publicat duminica, 03 aprilie 2016 18:43

Matthias Sindelar e un jucător de care nu mulți își mai aduc aminte. A trăit doar 35 de ani și a murit în condiții suspecte, însă a reușit să devină unul din cei mai emblematici fotbaliști ai perioadei interbelice.

S-a născut într-o mică localitate din Moravia, regiune care face parte, în prezent, din Republica Cehă, însă pe atunci era sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar. Familia lui era foarte săracă, așa că părinții lui iau decizia de a se muta în Viena pentru a-și reconstrui viața.

În Viena, micuțul Matthias descoperă fotbalul și începe să îl joace tot mai des. Tatăl său moare pe front, pe când avea doar 14 ani. Începe să lucreze într-un atelier mecanic, însă nu renunță nici la pasiunea lui pentru fotbal.

Debutul în fotbal

În 1918, un profesor de sport îl observă jucând pe stradă și îl aduce la juniorii echipei Herta Viena, un mic club local aflat alături de casa lui Sindelar. Timp de trei ani evoluează la grupele de juniori, iar în 1921, la vârsta de 18 ani, debutează în prima ligă austriacă.

În 1923 suferă o accidentare care îl putea costa cariera: se împiedică și cade într-o piscină goală. Genunchiul drept era distrus, iar în acea perioadă o astfel de leziune nu era ușor de tratat. Un doctor vienez reușește să îl opereze cu succes, iar după un singur an revine pe teren și prinde un transfer la Austria Viena.

Frica de accidentări

Deși trecuse cu bine peste operație, din acel moment Sindelar a evoluat mereu cu o frică de accidentări și că ar putea să își distrugă din nou genunchiul. Prin urmare, a jucat tot timpul cu o fașă elastică pe genunchiul drept.

Poreclit de ceilalți jucători ”Paperman”, Matthias era slăbuț din fire și nu avea un fizic puternic, însă avea avantajul inteligenței în joc și profita din plin de calitățile sale tehnice. A fost primul fotbalist care a jucat ca atacant retras în spatele vârfului, o poziție nouă pentru acea perioadă.

Chiar și așa, înscria des și făcea magie pe teren. Se spunea că oamenii nu veneau la stadion să vadă meciurile Austriei Viena, ci ca să îl urmărească și să învețe fotbal de la el.

A câștigat un singur campionat austriac, în 1926, dar are cinci Cupe ale Austriei precum și două Cupe Mitropa.

Moartea suspectă

Sindelar era una din piesele de bază a celebrului Wunderteam, așa cum era numită naționala austriacă în perioada generației sale. A jucat și a înscris împotriva tuturor marilor echipe europene din acei ani, având 26 de goluri în 43 meciuri pentru Austria.

În 1938, Austria era anexată de Germania nazistă, iar Gestapo-ul i-a propus lui Sindelar să evolueze pentru naționala Marelui Reich. Jucătorul a refuzat, iar pe 23 ianuarie 1939, la puțin timp după ce își anunțase decizia, a fost găsit mort în apartamentul său, alături de soția lui de origine evreiască. Amândoi fuseseră intoxicați cu monoxid de carbon.

Evident, moartea lor nu a fost investigată prea mult, însă mulți au crezut că a fost ucis de naziști. Aceștia din urmă considerau că Sindelar ar fi avut origini evreiești îndepărtate, pe lângă faptul că soția lui era de origine evreiască. În plus, nu acceptaseră ușor refuzul acestuia de a juca pentru ei. Matthias refuzase și să se înscrie în partidul nazist.

Alte teorii afirmă că intoxicarea s-ar fi produs ca urmare a unui șemineu defect sau chiar că el și soția lor s-ar fi sinucis împreună pentru a scăpa de naziști. Niciuna din teorii nu a fost, însoțită de dovezi, așa că moartea lui a rămas învăluită în mister.

În 1999, IFFHS l-a declarat fotbalistul austriac al secolului XX, iar un an mai târziu e ales sportivul austriac al secolului.

GSP.RO a lansat un serial dedicat idolilor uitați, fotbaliști care au influențat istoria acestui joc și au realizat performanțe notabile, însă de care nu ne mai amintim prea bine.

Episoade precedente: Jose Andrade / Baichung BhutiaHidetoshi Nakata / Antonio Carbajal / Zico / Cha Bum-kunGento Lopez / GarrinchaHugo SanchezJasem Yaqoub / Winston Bogarde / Sun JihaiJuan Alberto Schiaffino / Lucas RadebeMahmoud El Khatib / Majed AbdullahHao Haidong / Nwankwo Kanu / Josef Bican

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează