INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Serial GSP.RO Idoli uitați » Nwankwo Kanu: uriașul Nigeriei cu probleme la inimă. A făcut parte din echipa invicibilă a lui Arsenal

Articol de - Publicat sambata, 19 martie 2016 12:42

Nwankwo Kanu e jucătorul reprezentativ al fotbalului nigerian. A condus selecționata țării sale timp de 16 ani din teren, iar cel mai important succes a fost aurul olimpic cucerit la JO 1996.

Pe lângă asta, Kanu e unul din puținii fotbaliști care au reușit să își treacă în palmares titluri importante ca: Premier League, FA Cup, Liga Campionilor și Cupa UEFA. În două rânduri a fost ales fotbalistul african al anului, iar BBC i-a oferit aceeași distincție tot de două ori.

Avea 1,97 metri și a fost unul dintre cei mai înalți atacanți din lume. Înălțimea l-a ajutat să exceleze la jocul cu capul, multe din golurile sale fiind marcat în acest fel. În plus, era tehnic și se pricepea să își dribleze adversarii.

Remarcat la CM U17

Kanu a început să joace fotbal la nivel profesionist pentru echipa Federation Works, iar după un an a ajuns la Iwuanyanwu. Aici a stat tot un an deoarece a reușit să se facă remarcat la Campionatul Mondial U17 din 1993. Selecționata Nigeriei a câștigat titlul, Kanu marcând cinci goluri în acel turneu. Așa a ajuns în atenție echipelor din Europa, iar la doar 17 ani e cumpărat de Ajax pentru 207.000€.

La clubul din Amsterdam a rămas timp de trei sezoane, perioadă în care a devenit unul din atacanții profilici ai echipei, marcând 25 de goluri în 54 de meciuri. La finala Ligii Campionilor din 1995 dintre Ajax și AC Milan a fost rezervă și a intrat pe teren, iar olandezii au cucerit trofeul, scor 1-0. Pe lângă Ligă, la Ajax a câștigat campionatul în fiecare sezon în care a jucat, precum și Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală în 1995.

Probleme la inimă

Vara lui 1996 a fost, de asemenea, fabuloasă pentru Kanu. A jucat în echipa Nigeriei la Jocurile Olimpice și a câștigat medalia de aur, așa că a ajuns în vizorul lui Inter Milano. Clubul italian și l-a dorit atât de mult încât a făcut o ofertă de 4,7 milioane de dolari către Ajax care a și fost acceptată. Tot în 1996, a fost declarat Fotbalistul African al anului.

Pentru Ajax, vânzarea sa a fost o afacere profitabilă deoarece, la doar câteva luni după ce a semnat cu Inter, lui Kanu i s-a descoperit un defect serios la inimă și a trecut printr-o operație care l-a ținut departe de teren o perioadă.

De altfel, în perioada petrecută în Italia a prins foarte puține meciuri, chiar dacă a rămas timp de două sezoane și jumătate: are doar 12 meciuri și un singur gol. La Inter a bifat, însă, un alt trofeu important: Cupa UEFA în 1998.

Debut cu scandal

În februarie 1999, Inter Milano îl vinde la Arsenal și își recuperează investiția: tunarii au oferit 4,15 milioane de lire sterline pe el, aproape cât oferise Inter când l-a luat de la Ajax.

Primul meci al lui Kanu la Arsenal s-a lăsat cu scandal. Era 1-1 cu Sheffield United și 10 minute pâna la final în Cupa Angliei. Portarul adversarilor a degajat mingea în aut pentru a-i putea fi oferite îngrijiri medicale unui coechipier care se accidentase. Mingea a fost repusă în joc de un fotbalist de la Arsenal, care în semn de fairplay a vrut să o arunce către un jucător de la Sheffield.

Kanu a interceptat balonul și a avansat cu el, iar apoi i-a centrat lui Overmars și acesta a înscris, apărarea adversarilor fiind luată pe nepregătite. După meci, Wenger a recunoscut că golul nu a fost fairplay și a acceptat rejucarea partidei, iar Arsenal s-a impus în al doilea meci.

În ciuda acestui incident, cariera lui Kanu a fost revigorată în Anglia, asta și pentru că se recuperase după problemele la inimă. A cucerit titlul în 2002 și 2004, precum și Cupa Angliei în 2002 și 2003. A făcut parte din echipa invicibilă, alături de Pires și Henry, care termina sezonul 2003/2004  fără nici o înfrângere. În total, a înscris 30 de goluri în cele 119 meciuri în care a jucat la Arsenal.

Ultimul trofeu

În 2004, contractul său cu tunarii expira și nu i-a mai fost prelungit. A ajuns la West Brom, echipă nou promovată în Premier League, unde a rămas timp de doi ani. În primul sezon, echipa sa se afla în partea de sus a clasamentului după finalul turului, însă a urmat un retur dezasturos, WBA reușind să evite retrogradarea abia pe final: a fost prima echipă deasupra liniei de salvare.

Nu același lucru s-a întâmplat și în sezonul următor: West Brom a terminat pe locul 19, iar Kanu nu a mai rămas la echipă, devenind liber de contract.

A semnat cu Portsmouth, aceasta fiind și ultimul său club. Inițial a semnat pe un singur an, însă a ajuns să rămână timp de șase ani la această echipă, devenind unul din piesele importante. În 2008 își trece în palmares ultimul său trofeu ca jucător: Cupa Angliei cu Portsmouth. Aici joacă 141 meciuri în care marchează 20 de goluri.

Se retrage din fotbal în 2012 și a rămas până în prezent al treilea jucător din Premier League în topul rezervelor intrate în meci de pe bancă: are 118 astfel de prezențe.

GSP.RO a lansat un serial dedicat idolilor uitați, fotbaliști care au influențat istoria acestui joc și au realizat performanțe notabile, însă de care nu ne mai amintim prea bine.

Episoade precedente: Jose Andrade / Baichung BhutiaHidetoshi Nakata / Antonio Carbajal / Zico / Cha Bum-kunGento Lopez / GarrinchaHugo SanchezJasem Yaqoub / Winston Bogarde / Sun JihaiJuan Alberto Schiaffino / Lucas RadebeMahmoud El Khatib / Majed AbdullahHao Haidong

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close