GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  RĂZBOI

Boicot și repulsie! Cum reacționează sportul mondial la războiul din Ucraina: toate măsurile anti-Rusia adoptate în ultimele zile

Invazia Rusiei în Ucraina, declanșată la ordinul lui Vladimir Putin, a născut reacții în lanț / foto: Guliver/Getty Images
Invazia Rusiei în Ucraina, declanșată la ordinul lui Vladimir Putin, a născut reacții în lanț / foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat duminica, 27 februarie 2022 13:15 / Actualizat duminica, 27 februarie 2022 22:44

Invazia rusească din Ucraina, declanșată la ordinul președintelui Vladimir Putin, a provocat reacții în lanț pe mapamond, sancțiunile dictate Rusiei în plan internațional cuprinzând treptat și lumea sportului.

Pe parcursul ultimelor patru zile, de când armata lui Putin a pornit ofensiva spre Kiev, lumea sportului a recurs la diverse metode pentru a se solidariza cu Ucraina și a taxa agresiunea Kremlinului. Cum era de așteptat, consecințele asupra Rusiei au intervenit și în plan sportiv. De la pierderea finalei Ligii Campionilor și a Marelui Premiu de Formula 1 și până la boicotul lui Schalke îndreptat către sponsorul Gazprom, Rusia a încasa mai multe lovituri, pe care GSP.ro le prezintă mai jos.

Măsură extremă propusă după ce Putin a invadat Ucraina: „Să suspende imediat contractele jucătorilor ruși!”
RĂZBOI ÎN UCRAINA
Măsură extremă propusă după ce Putin a invadat Ucraina: „Să suspende imediat contractele jucătorilor ruși!”

Toate sancțiunile dicate împotriva Rusiei în plan sportiv

  1. UEFA a luat Rusiei ultimul act al Champions League. Pe 28 mai, trofeul nu se va mai decerna la Sankt Petersburg, ci pe „Stade de France”, la Paris. Rușii au catalogat decizia drept „rușinoasă”.
  2. Federația Internațională de Automobilism (FIA) a anunțat în cursul zilei de vineri că, în condițiile actuale, Marele Premiu de Formula 1 de la Sochi (Rusia) nu va mai avea loc anul acesta. În prealabil, nume grele precum Sebastian Vettel și Max Verstappen anunțaseră că nu iau în calcul să piloteze anul acesta în Rusia.
  3. Polonia nu mai vrea să dispute barajul pentru calificarea la Mondial împotriva Rusiei. Dacă la început polonezii anunțau că nu sunt de acord să dispute meciul de baraj în Rusia, acum președintele Federației de Fotbal din Polonia, Cezary Kulesza, anunță că țara sa refuză să evolueze împotriva rușilor. Aceeași decizie a fost luată și de Suedia.
  4. Vineri, UEFA a interzis naționalei și echipelor de club rusești să mai evolueze în țara lor. Acestea vor fi obligate să joace următoarele meciuri continentale pe teren neutru.
  5. Clubul Schalke 04 a decis să îndepărteze numele sponsorului „Gazprom” de pe tricourile de joc. Decizia vine în urma presiunilor făcute de publicația Bild.
  6. Federația Internațională de Judo (FIS) se dezice de acțiunile lui Vladimir Putin, cel care a pornit războiul împotriva Ucrainei. FIS, al cărei președinte este Marius Vizer, a anunțat duminică, printr-un comunicat, suspendarea liderului de la Kremlin din toate funcțiile pe care acesta le deține în cadrul Federației.
  7. FIFA a anunțat duminică seară câteva măsuri foarte dure. Nicio competiție internațională nu se va disputa pe teritoriul Rusiei, meciurile considerat „acasă” fiind jucate pe teren neutru și fără spectatori; 
  8. Asociația membră care reprezintă Rusia va participa la orice competiție sub numele „Uniunea de Fotbal a Rusiei (RFU)” și nu „Rusia”; 
  9. Niciun steag sau imnul Rusiei nu va fi folosit în meciurile la care participă echipe de pe teritoriul Rusiei.
Szczesny, vedeta lui Juventus, cheamă la revoltă generală: „Să refuze toți să joace contra Rusiei!”
POLONIA
Szczesny, vedeta lui Juventus, cheamă la revoltă generală: „Să refuze toți să joace contra Rusiei!”

Vladimir Putin, taxat de lumea sportului

Inclusiv sportivii au condamnat în termeni duri agresiunea Rusiei din Ucraina. Atacantul Roman Zozulya, 32 de ani, fost la Dinamo Kiev, Dnipro și Betis Sevilla, mereu implicat în conflictul ruso-ucrainean, i-a dat o replică tăioasă președintelui rus Vladimir Putin.

Zozulya i-a dat o replică extrem de dură președintelui rus pe rețelele de socializare. „Nu am fost niciodată frați, pentru că frații nu încearcă să inoculeze un complex de inferioritate și nici nu aruncă lațul pe gâtul celorlalți. De-a lungul istoriei, au vrut să ne subjuge, să ne înfometeze, să ne închidă și ucidă doar pentru a ne lua dreptul de a vorbi limba maternă, de a ne exprima poziția și de a cere independența”, a scris atacantul.

„Nu am avut Sindromul Stockholm, întotdeauna le-am respins violența și controlul. În istoria noastră recentă, am demonstrat pe Maidan ceea ce simțim, în timp ce vecinilor noștri le e frică să ridice fruntea și să protesteze împotriva regelui lor bolnav. Marea majoritate e transformată de propagandă într-o masă de zombi. E alegerea lor să trăiască în teamă și depresie. Noi nu mergem pe același drum.”

VIDEO Eric se teme de cel mai sumbru scenariu în conflictul Rusia - Ucraina: „Suntem la câteva zile de sfârșitul lumii dacă se bagă cineva”

Citește și alte știri de actualitate:

Măsură extremă propusă după ce Putin a invadat Ucraina: „Să suspende imediat contractele jucătorilor ruși!”

Primul fotbalist dispărut pe front în Ucraina! Avea doar 21 de ani și era comandant de tanc

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
mzm1
mzm1  •  27 Februarie 2022, 20:14

Rusia trebuia condamnată mai demult, pentru asasinarea multor ziariști si opozanți politici. Chiar acum se comemorează 7 ani de la asasinarea lângă zidul Kremlinului, a lui Boris Nemțov, liderul opoziției ruse la vremea aceea. De asemenea, după raptul Crimeei, Rusia trebuia exclusă din toate competițiile internaționale, pe termen nelimitat, cum se procedase cu Africa de Sud, pentru apartheid. Dar, culmea, i s-a acordat organizarea CM de fotbal si a Olimpiadei. Rusine forurilor sportive internaționale!

geogeo
geogeo  •  27 Februarie 2022, 18:42
Postat de Costel Tudor pe 27 Februarie 2022, 17:49

De ce oare Puțin este un criminal iar americanii care au bombardat Vietnamul , Irakul , Afganistanul , Siria , Iugoslavia și altele , sunt niște eroi ???

Esti *** si dai si pe alaturi.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

485809194904413
Costel Tudor  •  27 Februarie 2022, 17:49

De ce oare Puțin este un criminal iar americanii care au bombardat Vietnamul , Irakul , Afganistanul , Siria , Iugoslavia și altele , sunt niște eroi ???

Vezi toate comentariile (5)
Comentează