SPORTURI  »  TENIS  »  WTA MADRID

Corespondență din Madrid Căpitanul nejucător al Spaniei a analizat jocul actual al Simonei Halep: „Dacă face acest pas, va reveni sus”

Simona Halep , Foto: Getty Images
Simona Halep , Foto: Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 04 mai 2022 09:23 / Actualizat miercuri, 04 mai 2022 10:30

Anabel Medina Garrigues (39 de ani), căpitanul nejucător al echipei Spaniei de Billie Jean King Cup, iberica analizează jocul actual al Simonei Halep și îi cântărește pozitiv viitorul apropiat.

  • Simona Halep (30 de ani, 21 WTA) va juca în „sferturi” cu tunisianca Ons Jabeur (27 de ani, 10 WTA), astăzi, de la ora 13:00. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și la TV pe DigiSport2.
  • Gazeta se află la Madrid, prin intermediul specialistei în tenis Luminița Paul, care trimite informații de la primul turneu al Simonei Halep cu Patrick Mouratoglou antrenor.

Simona Halep se află pentru a șasea oară în „sferturi” la Mutua Madrid Open, iar astăzi o înfruntă pe una dintre cele mai creative jucătoare din circuit, Ons Jabeur, locul 8 WTA, pentru un loc în semifinale. Nu de puține ori a subliniat cât de bine se simte aici. 

„Îmi plac condițiile”, a reamintit ea luni seară, iar terenul central Manolo Santana, pe care a jucat majoritatea meciurilor, îi este familiar în fiecare linie și colțișor. Acest lucru poate fi un avantaj când o va avea dincolo de fileu pe inventiva Jabeur.

Cum evoluează noua Simona? Anabel Medina Garrigues, 39 de ani, fostă numărul 16 mondial, a vorbit pentru GSP despre acest lucru. Spaniola este bine ancorată în realitatea circuitul feminin, în postura de căpitan nejucător al echipei Spaniei de Billie Jean King Cup și de comentator tv. 

De asemenea, deseori face interviurile de pe teren pe centralul madrilen. O postură amplă în care se simte foarte bine.

„Sunt foarte fericită pentru că în continuare sunt implicată în lumea tenisului, dar fac lucruri diferite. E foarte distractiv pentru că am partea de căpitan nejucător, cea de televiziune, sunt și directoare la un turneu, așa că pe parcursul unui an fac lucruri distincte. Îmi place lumea tenisului, de aceea încă sunt aici și am multă libertate, atunci când e de muncit muncesc, iar când trebuie să mă odihnesc o fac”, a explicat Medina Garrigues.

- Anabel, o urmărești de multă vreme pe Simona.. 
- Am și jucat de mai multe ori cu ea.

- Cum crezi că s-a schimbat ea în toți acești ani? 
- E o jucătoare care a evoluat spre un joc mult mai agresiv. De exemplu, aici, la Madrid, am văzut că încearcă să fie mai agresivă, să aibă mai multe puncte câștigate direct, servește mai puternic. Mereu a fost o jucătoare foarte fizică, foarte bună în acest aspect, completă pe ambele părți. Nu face prea multe greșeli, nu are greșeli de tehnică, dart poate din cauza înălțimii, mereu a depins de adversară. Mi se pare că ea a crezut în posibilitățile sale de a juca mai agresiv și acum încearcă acest lucru.

Vinde șaorma în București » Fără echipă de 4 luni, fostul coordonator de joc al lui Dinamo din 2012 s-a reorientat
DINAMO
Vinde șaorma în București » Fără echipă de 4 luni, fostul coordonator de joc al lui Dinamo din 2012 s-a reorientat

Lovituri mai aspre din partea lui Halep

- Unde ți s-a părut mai evident? 
- Spre exemplu, în meciul cu Paula Badosa am văzut această schimbare. Atunci când intră în teren, încearcă să lovească mai aspru, mai ales pe rever, care e magnific, spectaculos. Cred că asta a ajutat-o să se mențină atâția ani în top. Pe partea fizică a fost bine, dar te întrebuințezi mai mult, suferi mai mult în timpul partidelor, de aceea apare tranziția spre acest joc mai agresiv. Mi-am dat seama de-a lungul timpului cât am antrenat că jucătoarele bune sunt în stare să absoarbă incredibil informația, tu le-o prezinți și ele o pot aplica repede pe teren. Simona s-a convins că acest joc agresiv o va ajuta să obțină rezultate și să-și prelungească viața în circuit.

4-1este scorul general al întâlnirilor directe dintre Anabel Medina Garrigues și Simona Halep

- Acesta este planul cu noul său antrenor, ai intuit foarte bine. Ce-ți place mai mult în jocul său, ai vorbit despre reverul ei...
- Pentru mine este în top trei al backhand-urilor din circuit și are picioare privilegiate, o viziune bună asupra jocului, este competitivă, are o prezență bună în teren, e dificil să o domini.

- Crezi că datorită acestei schimbări pe care încearcă să o facă poate reveni în topul mondial? 
- Eu cred că da pentru că unul dintre lucrurile care au detașat-o pe Simona de celelalte jucătoare este faptul că mereu a fost o jucătoare foarte constantă, cu multă regularitate. Celelalte au avut mereu fluctuații, dar ea a fost stabilă în jocul ei și a rămas, nu știu exact cifrele, dar a stat foarte mult timp între cele mai bune zece din lume.

- Din 2014 până anul trecut. 
- Iată, aproape zece ani în Top 10, nu sunt multe jucătoare care să au reușit acest lucru. Această regularitate, pe care o are ca bază, și dacă în plus face și acest salt de agresivitate pe care îl caută și de care are nevoie... Eu, spre exemplu, cu acești doi ani în care nu am putut călători atât de mult din cauza pandemiei, mi-am dat seama că s-a produs un salt de nivel în tenisul feminin către un joc mai fizic. Toate jucătoarele sunt mai puternice, mai fizice. Simona nu poate să mai crească (râde), e imposibil, însă are capacitatea de a juca mai agresiv. Cu condiția fizică pe care o are, se deplasează foarte bine, dacă face acest pas spre jocul agresiv, cred că da, va reveni sus.

Bucureștiul și-a împărțit trofeele » Darius Olaru a fost ales „Jucătorul lunii aprilie”, iar Adrian Mutu - „Antrenorul lunii”! Cum s-a votat
CEI MAI BUNI
Bucureștiul și-a împărțit trofeele » Darius Olaru a fost ales „Jucătorul lunii aprilie”, iar Adrian Mutu - „Antrenorul lunii”! Cum s-a votat

Halep a recuperat mood-ul bun

- Ți se pare, de asemenea, că este și mai calmă decât înainte? 
- Da, cred că da. Iar asta cred că se întâmplă fiindcă a avut un an anterior dificil. A avut câteva accidentări, una mai serioasă, iar asta, vrând- nevrând, i-a răpit liniștea. În perioada cât a fost antrenată de Darren Cahill aceasta a fost una dintre părțile pe care le-a îmbunătățit cel mai mult. Este o jucătoare foarte competitivă și luptătoare, dar avea momente în care personalitatea ei o ducea în situații nefericite, care îi afectau jocul, dar cu Darren a găsit această stabilitate. Dar anul trecut nu era bine, așa am avut impresia, fizic nu era bine, și atunci a pierdut un pic acest mood, pe care însă acum a reușit să-l recupereze.

- Faptul că s-a căsătorit, că se simte fericită în familie, cu soțul ei, o poate influența pozitiv? 
- Fără îndoială, în cazul fetelor, stabilitatea emoțională este foarte importantă, apoi să ai un anturaj care să-ți asigure liniștea. Mereu am spus acest lucru: cu jucătoare care sunt atât de bune, cel mai important lucru de care trebuie să te asiguri este să fie liniștite. Să le transmiți toată încrederea posibilă în jocul lor, ceea ce în cazul Simonei are complet, și evident stabilitatea personală cu partenerul contează mult. Și ce bine că a găsit un antrenor care îi oferă și el liniște, asta ajută de asemenea foarte mult.

Ons Jabeur - Simona Halep 6-3, 6-2. Eșec drastic în „sferturi” la Madrid » Tunisianca nu i-a dat nicio șansă Simonei
WTA MADRID
Ons Jabeur - Simona Halep 6-3, 6-2. Eșec drastic în „sferturi” la Madrid » Tunisianca nu i-a dat nicio șansă Simonei

Halep e creativă dacă îi dai timp

- Cum vezi partida de azi, cea cu Ons Jabeur, care este o jucătoare creativă, diferită? 
- Mi se pare un duel foarte interesant pentru că Ons face unele lucruri pe care nu le vezi la majoritatea celorlalte jucătoare, datorită varietății pe care o are în joc. Îi place să pună scurte, folosește loviturile tăiate, alternează ritmul și este în plus o jucătoare atletică. De aceea va fi interesant de văzut cum va rezolva Simona toate aceste trucuri. Dacă va rămâne însă în planul de joc agresiv o va favoriza pentru că Jabeur își poate dezvălui creativitatea dacă îi dai timp. Dacă nu i-l dai, îi va fi mai greu. O Simona agresivă are mai multe șanse.

Căpitanul nejucător al Spaniei a analizat jocul actual al Simonei Halep: „Dacă face acest pas, va reveni sus”
Simona Halep // Foto: Getty Images

I-ar plăcea să fie din nou antrenoare

Medina Garrigues a fost alături de Jelena Ostapenko atunci când aceasta a cucerit titlul la Roland Garros în 2017, având și alte rezultate importante cu alte jucătoare. Cum vede ea o posibilă întoarcere la acest statut? 

„Mereu mi-a plăcut experiența pe care am avut-o ca antrenoare, le-am ajutat mult pe fetele cu care am lucrat, dar acum situația personală în care sunt, voi fi mamă în curând, nu-mi permite să fac acest lucru”, a explicat ea. „Însă e unul dintre lucrurile care-mi plac cel mai mult din această lume a tenisului și mi-ar plăcea să-l încerc din nou”.

Anii 2008 și 2009 au fost cei mai buni din cariera mea, am fost cel mai sus în clasamentul mondial la simplu, 16, la dublu am fost pe 3, am câștigat Roland Garros la dublu, medalia olimpică. 

- Anabel Medina Garrigues

Ons Jabeur - Simona Halep, în sferturile turneului de la Madrid

Meciul dintre Simona Halep (30 de ani, locul 21 WTA) și Ons Jabeur (27 de ani, 10 WTA), din faza sferturilor de finală la turneul de la Madrid, va avea loc azi, începând cu ora 13:00.

Simona a eliminat-o pe Badosa, numărul 2 mondial, în turul 2. În optimi, jucătoarea noastră, aflată la primul turneu alături de antrenorul Patrick Mouratoglou, a trecut de Cori „Coco” Gauff, 6-4, 6-4.

VIDEO. Rezumatul meciului Halep - Gauff

Citește mai multe articole din tenis:

Contre între Mouratoglou și antrenorul lui Nadal: „Nu va fi în formă” vs. „Adu-ți aminte cine e”

Emma Răducanu, eliminată de la Madrid » Înfrângere în 3 seturi cu Anhelina Kalinina

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
ioan1964
ioan1964  •  04 Mai 2022, 13:01

sper ca simona o bate pe jebeur asta! Altfel daca pierde ne strica ziua! Multa bafta!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează