FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL GSP

Mircea Lucescu: „Faza cu ofsaidul a fost ștearsă de pe casetă la FRF. Toată viața o să regret”

Caseta meciului Steaua - Dinamo din 1988 a fost modificată, spune Mircea Lucescu
Caseta meciului Steaua - Dinamo din 1988 a fost modificată, spune Mircea Lucescu

Articol de , - Publicat sambata, 16 mai 2020 13:48

Mircea Lucescu (74 de ani) dezvăluie povestea casetei cu meciul Steaua-Dinamo din finalul Cupei din 1988, lăsată la FRF, unde faza cu ofsaid-ul din meci ar fi fost ștearsă.

- Ne-ați spus că luați în considerare Cupa României din 1988, deci o puneți în CV-ul dumneavoastră!
- O iau, o pun, da! Până şi Steaua, imediat după Revoluţie, a renunţat la ea și i-a returnat-o Federației!

- Dar Dinamo n-a vrut-o!
- Unii care erau atunci acolo, Vasile Ianul și ceilalți.

- N-a vrut-o fiindcă ...
- Nu știu, dar Federaţia trebuie să spună clar, „cupa e atribuită lui Dinamo", nu că o refuză cineva. Cu cei care au refuzat fuseseră cei frustraţi, ci cei care au dorit să joace, fotbaliştii de la Dinamo. Ei meritau să ia trofeul, nedreptatea mare pentru ei a fost.

Mircea Lucescu: „Vadim Tudor făcea nenorocire în tribună la derby-uri”

- Decizia de retragere a Stelei de pe teren i-a aparţinut lui Vadim Tudor?
- Da! Vadim făcea nenorocire la meciurile Steaua - Dinamo. Instiga, ce era acolo, pfaa.. După unu, doi ani, în tribune nu se mai ducea nimeni din cadrul Ministerului de Interne pentru că acolo erau numai gălăgioşi, care făceau atmosferă mereu. Dănilescu e explicat exact la voi în ziar cum a fost cu acea finală. Eu doar l-am rugat pe Puiu Iordănescu să jucăm, să reintrăm, dar a zis că nu are cum.

- Aţi mai sperat a doua, a treia zi, că se poate rejuca finala sau măcar să se dispute prelungirile?
- Şi aici au ales o strategie prin care să nu se mai poată lua în calcul acest scenariu. Imediat după meci, jucătorilor li s-a transmis să plece la mare, în vacanţă.

Mircea Lucescu: „Moraru a plecat cu Cupa acasă”

- Când Steaua a refuzat să mai joace, aţi luat vreodată în calcul că trofeul va fi atribuit tot Stelei?
 - Nu! Noi am mai şi rămas acolo multă vreme. Până şi cei de la Federaţie au plecat, fără să ia cu ei trofeul. Moraru, parcă și Andone, a avut curaj să se ducă şi să-l ia în braţe. Au făcut un tur de teren, în faţa suporterilor dinamovişti, care l-au aclamat. Apoi, Moraru chiar a plecat cu Cupa acasă. Eu nici n-am ştiut, că m-am ocupat de altceva în acele momente.

- De ce anume?
- Eu le-am cerut mereu celor din clubul nostru să pună două camere pe acoperișul tribunei întâi, ca să filmeze meciurile de pe linia lui 16, tocmai pentru a vedea fazele de posibil ofsaid. La TV se transmitea doar cu camera de la mijlocul terenului. Şi m-am dus imediat acasă la cameramanul nostru, Văduva, să văd imaginile cu golul din final. Am dus caseta la FRF, au văzut imaginile şi Mircea Angelescu, şi preşedintele CNEFS-ului. S-au dumirit că a fost ofsaid, iar replica lui Angelescu a fost: „E clar, aţi câştigat meciul cu 3-0, voi, Dinamo". Dar am făcut o imensă greşeală. Am lăsat caseta acolo!

- Şi a dispărut?
- Da! N-avusesem timp să o copiez, cineva a umblat la ea şi faza respectivă fusese ştearsă. Cum se dăduse ordin ca Steaua să câştige, cineva s-a ocupat să şteargă proba care arăta că decizia asistentului a fost corectă. Toată viaţa o să regret că am lăsat acea casetă la Federaţie. Dar am satisfacţia că, după mult timp, cu tehnologia modernă, s-a demonstrat că a fost ofsaid.

- Şi pe Ianul, și pe toți ceilalți care au fost la Dinamo după Revoluție nu i-aţi întrebat niciodată de ce n-au vrut să accepte Cupa?
- Nu... În fine... Poate că odată se vor gândi să mi-o dea!

Mircea Lucescu: „Faza cu ofsaidul a fost ștearsă de pe casetă la FRF. Toată viața o să regret”

Ce s-a întâmplat la acea finală

  • s-a jucat pe fostul 23 August, pe 26 iunie 1988, în prezenţa a aproape 50.000 de spectatori  
  • Steaua a condus 1-0, gol Lăcătuş, Dinamo a egalat în minutul 87, prin Răducioiu 
  • în ultimul minut al timpului regulamentar, Steaua a marcat prin Balint, care a fructificat o centare a lui Hagi, mingea neputând fi reţinută de Moraru 
  • asistentul George Ionescu a indicat ofsaid, „centralul" Radu Petrescu a anulat golul, fază care a declanşat scandalul şi retragerea Stelei de pe teren 
  • după 1990, Steaua a renunţat la trofeu, iar Cupa României figurează fără câştigătoare în ediţia '87-'88

Mircea Lucescu: „Securitatea știa ce urma să se întâmple în '89”

Il Luce povestește cum l-a sfidat șeful Miliției pe Ceaușescu în fața întregii echipe a lui Dinamo.

- Ați rememorat acel 0-3 cu Steaua, din 1986, dar de acel formidabil 3-0 cu care aţi umilit Steaua pe Ghencea, în '89, ce vă mai amintiţi?
- O să vă spun ceva în premieră despre acel meci. Ştiţi cine a pregătit extraordinar jucătorii lui Dinamo înainte de partidă? Generalul Nuţă (n.r. - şef al Inspectoratului General al Miliţiei şi al Direcţiei a IV-a a Securităţii).

Mircea Lucescu: „Faza cu ofsaidul a fost ștearsă de pe casetă la FRF. Toată viața o să regret”

- În ce mod?
- A venit la echipă, a chemat jucătorii şi le-a arătat cu degetul tabloul lui Ceauşescu, care era în orice birou din România acelor vremuri. Şi le-a zis aşa: «Ăştia chiar cred că îşi pot bate joc de ţara asta!!!».

- Serios? A avut acest curaj?
- A avut curajul ăsta! Da! Era septembrie 1989!

- Incredibil!
- Chiar nu vă mint! Exact aşa a zis «Ăştia chiar cred că îşi pot bate joc de ţara asta!!!», cu degetul spre portretul lui Ceauşescu. Mi se zbârleşte părul pe mine şi acum, după mai bine de 30 de ani, când mă gândesc la scena aia.

- Dar cum vă explicaţi acel curaj nebun al lui Nuţă, să vorbească aşa despre Ceauşescu?
- Ştia... Știau... Securitatea, foarte probabil, ştia ce urma să se întâmple în ţară! Ştiau tot!

Mircea Lucescu: „Mi-am jurat că o să-i văd pe toți generalii ăia căzând din tribună”

- Practic, aţi transformat Dinamo de la 0-3 din Ghencea, în noiembrie 1986, la 3-0 pentru Dinamo, tot pe Ghencea, în septembrie 1989!
- După finala Cupei din '88 am jurat că eu nu mă las până nu văd generalii ăia din tribună căzând pe treptele stadionului. Am făcut acest jurământ în faţa jucătorilor: «Băieţi, vreau să-i văd prăvălindu-se pe scări, asta vreau!». Se ajunsese, exact cum v-am spus mai devreme, să fie insuportabil de stat în tribună. Şi cei din Ministerul de Interne au luat decizia de a nu mai veni la meciuri pentru că se ajungea chiar la conflicte. Care se lăsau cu demisii sau chiar cu treceri în rezervă. Şi această chestiune s-a prelungit şi după '89.

- Da?
- Da, când anumiţi generali de Armată au pus mâna pe Dinamo! Colonelul Baicu, generalul Carp, generalul Suceavă. Ei, împreună cu Ianul, s-au ocupat de vânzarea fotbaliștilor de la Dinamo.

- Câţi bani au încasat atunci după ce au vândut acei jucători?
- Sume nu ştiu, dar eu am mers la avocatul Ursu, care era ministru de interne, și l-am rugat să nu dea drumul niciunui jucător în 1990, să ne mai dea un an, ca să câștigăm ceva important. Ursu, îl ştiţi, care fusese la procesul lui Nicu Ceauşescu. După ce am văzut că nu dă curs solicitării mele, atunci am decis să plec în Italia.

VIDEO. Mircea Lucescu: „Mereu s-a greșit în defavoarea noastră la meciurile cu Steaua. Dinamo devenise prea puternică, nu putea fi oprită altfel!"

Citește mai multe știri despre Mircea Lucescu:

Gabi Balint îl contrazice pe Mircea Lucescu, după dezvăluirile lui Il Luce pentru GSP: „Niciodată!”

Cămătaru și Mateuț, Ghete de Aur „fabricate” la Dinamo? Mircea Lucescu: „Astea sunt niște prostii!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (40)
581534618615543
Robert Ivan  •  17 Mai 2020, 17:19

Portarul D.Moraru a gresit decisiv in ultima perioada la Dinamo si la Tirana 0-1 in min.86 cu 17 NENTORI in 1986,cu FC Malines in retur la Bucuresti in 1987 si cu Steaua in FINALA Cupei Romaniei 1988.

2036290743290484
Ion Marin  •  17 Mai 2020, 09:26

Ba baieti , inca o data , Ciocul mic!Nu mai visati atata , cautati in arhivele M.Ap.N si veti vedea ca s au cheltuit foarte multi bani in STEAUA anilor 1965-1989, multa valuta , foarte multa , facuta prin truda si sudoarea poporului roman si ingropata in Ghencea , in nulitati precum Piturca si altii ca el .O cupa a campionilor , ZERO BARAT , pe langa cati bani s au investit acolo.In acei ani in Romania Clanul Ceausescu a fost si a facut legea, nu i mai puneti palma lui Valentin , ca si el a facut parte din clan , nu a stat la cozi si nici pe negura.PAI daca Morati investea atatia bani la Inter , cat s au investit la Steaua , lua 15 cupe ale campionilor , nu una cat au luat genaralii de la armata impreuna cu serviciul lor de securitate , care era mai tare ca al M.I , IMPREUNA CU CLANUL Ceausescu , care a investit enorm in aceasta mica jucarie cu care s au distrat 25 de ani pe seama muncii si a sudorii poporului roman.Bucurati-va fratilor de ea , e a Clanului Ceausescu , a portarului de la Intercontinental, a personajului de trista amintire Viorel Hrebengiuc, a fartilor Paunescu , a lui Piturca care a inmormantat Craiova .A fost gonit Ilie Balaci din Craiova ca un caine ,care afacut enorm pentru fotbalul craiovean si pe el tot Clanul Ceausescu l -a lucrat , iar Piturca "trimis de unii ", l a facut arsice pe Mititelu si a trimis Universitatea Craiova in mormant.Despre ce vorbim , Hagi luat cu japca de la Craiova , ca saa. i puna Valentin si Ilie Ceausecu marca Steaua.P

2036290743290484
Ion Marin  •  17 Mai 2020, 09:24

Premiile Nobel reprezintă cea mai înaltă recunoaștere a valorii pe plan internațional. Sunt decernate în fiecare an pentru realizări remarcabile în literatură, în sprijinul pacii, economie, medicină și științe. Creatorul lor este suedezul Alfred B. Nobel (1833-1896), un om de știință care între altele a inventat dinamita, o realizare care avea să-i aducă o importantă avere. Dacă ar exista şi în fotbal un astfel de premiu, nu doar pentru pentru intreaga cariera de jucator , ca antrenor , pentru rezultatele lui remarcabile , si pentru contibuția generală în fenomen, atunci în mod sigur Mircea Lucescu ar fi unul dintre câştigători. Sa fii sanatos nea Mircea , te rog sa nu bagi in seama rautatile unor oameni care nu vor ajunge niciodata la performantele tale!Ghencea si Ferentari sunt la periferia Bucurestiului , sunt departe de CELE DOUA CAI ALE BUCURESTIULUI , Dorobanti si Stefan cel Mare .Stiu ca ai tanjit dupa ele , dar un nume l-ai primit tot de acolo unde ai fost cel mai iubit.E un ceas, ceasul al 12 -lea , ar trebui sa te intorci cat mai repede la dragostea dintai, acea dragoste te a facut om si ti a dat un nume.Cand ai sa te hotarasti daca nu o faci acuma , va fi prea tarziu.Suporterii lui Dinamo inca mai spera si inca te mai asteapta. Asa ca ciocu mic , baieti!Nu fiti rai si invidiosi!Si ca sa inchei:Iarta i doamne ca nu stiu ce zic!Si sa te ierte si pe mata ca esti orgolios si rautacios , daca in cel mai greu moment al lui Dinamo , ii intorci spatele, ai mare pacat , d

Vezi toate comentariile (40)
Comentează