INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Serial GSP.RO Idoli uitați » Bijuteria din Kuweit » Cum a reușit Jasem Yaqoub să dea strălucire naționalei arabe

Pentru Kuweit, Yacquob este cel mai important fotbalist din istorie
Pentru Kuweit, Yacquob este cel mai important fotbalist din istorie

Articol de - Publicat luni, 21 septembrie 2015 21:54

Kuweit nu reprezintă o națională cu o istorie prea bogată în lumea fotbalului, însă are și ea un reper: Jasem Yaqoub este considerat cel mai bun fotbalist din istoria țării sale.

Jasem a fost pasionat de fotbal încă din primii săi ani și era un mare fan al echipei Al Arabi SC din Kuweit. Avea și jucători preferați, însă orizontorile lui erau limitate la fotbaliștii din zona arabă.

La fel ca mulți jucători, a început să bată mingea în fața casei, iar la 12 ani ajunge la clubul Qadsia SC. Aici întâlnește un antrenor austriac care îl va ajuta să își îmbunătățească stilul.

O singură echipă

La 16 ani, în 1969, Jasem a fost promovat la echipa de seniori și avea să rămână aici până la sfârșitul carierei. A fost devotat clubului său, pentru care a jucat timp de 14 ani ca profesionist.

Evolua ca atacant și avea un simț impecabil al porții. A fost de cinci ori golgeter în prima ligă din Kuweit și a rămas și în prezent jucătorul cu cel mai mare număr de goluri marcate într-un sezon: 31.

În februarie 1973, Santos, echipa lui Pele, a făcut un tur în zona arabă și a ajucat un amical și cu Qadsia. Jasem s-a numărat printre titulari și chiar a marcat un gol, iar la final meciul s-a terminat 1-1. A fost unul din momentele de faimă ale atacantului, felicitat și de marele Pele la final.

Magistral la națională

Însă adevăratele momente de glorie care l-au propulsat în istoria fotbalului kuweitan și nu numai au fost reușite la națională.

Jasem a avut o contribuție importantă la cele mai importante trofee cucerite de naționala arabă. A cucerit de trei ori Cupa Golfului, iar în 1976 a ajuns până în finala Cupei Asiei, pierdută cu 0-1 în fața Iranului.

Patru ani mai târziu, Kuweit ajunge din nou în finala Cupei Asiei, cu Yaqoub printre protagoniști, însă de această dată cucerește și trofeul după o finală cu Coreea de Sud, scor 3-0. În acest turneu, Yaqoub a marcat de patru ori, cu trei goluri mai puține față de golgeterul competiției.

Tot în 1980, se califică cu echipa și la Jocurile Olimpice din Moscova.

O altă bornă importantă reușită la națională a fost calificarea la Campionatul Mondial din 1982. Kuweit devenea prima țară din zona arabă a Golfului calificată la turneul mondial!

În 2001, Jasem a fost nominalizat la titlul de cel mai bun fotbalist din zona Golfului al secolului XX, însă a pierdut în fața lui Majud Abdullah.

34de goluri a marcat Jasem pentru echipa națională

Episoade precedente: Jose Andrade / Baichung BhutiaHidetoshi Nakata / Antonio Carbajal / Zico / Cha Bum-kunGento Lopez / GarrinchaHugo Sanchez

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează