INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Serial GSP.RO Idoli uitați » Sandor Kocsis: atacantul letal din umbra marelui Puskas

Articol de - Publicat duminica, 17 aprilie 2016 18:57

Când ne gândim la cel mai mare fotbalist din Ungaria, gândul ne duce automat la Ferenc Puskas. În generație cu el, a mai existat, însă, un fotbalist aproape la fel de bun: Sandor Kocsis.

Carierele celor doi mari fotbaliști maghiari au chiar coincidențe interesante: amândoi au început să evolueze la seniori în 1943 și s-au retras aproape în același timp: Kocsis în 1965, Puskas în 1966.

Primul a jucat timp de șapte ani la Barcelona, în timp ce al doilea a devenit o legendă a Realului. Amândoi făceau parte din generația ”Maghiarii Magici”, cea mai bună națională din istoria Ungariei. Totuși, de Kocsis ne aducem mai rar aminte.

Golgeter la echipa Armatei

Sandor și-a început cariera la Kobanay TC, iar după un singur sezon a trecut la Ferencvaros, echipă alături de care a devenit prima oară campion în 1949.

La 20 de ani a fost recrutat în armată, însă, datorită talentului său, a fost lăsat să joace la clubul de fotbal al instituției militare, Honved Budapesta. Aici l-a întâlnit prima dată pe Puskas.

A rămas la Honved până în 1957, timp în care a cucerit trei campionate. În trei sezoane s-a impus și ca golgeter, fiind unul din cei mai buni marcatori din toată Europa. Spre exemplu, în 1952, Kocsis a marcat 36 de goluri și a fost cel mai bun marcator din toate campionatele lumii.

A rămas cel mai profilic atacant din istoria clubului Honved, având 153 goluri marcate  în 145 meciuri.

Fuga în Spania

Revoluția ungară din 1956 l-a îndepărtat pe Kocsis de țara sa. A plecat mai întâi în Elveția, unde a jucat o scurtă perioadă la o echipă din Zurich, după care s-a refugiat în Spania, la Barcelona.

A semnat cu clubul catalan și a jucat pentru echipa blugrana până la finalul carierei, mai exact timp de șapte sezoane. În aceeași perioadă, Puskas evolua la Real Madrid, marea adversară a Barcelonei. După ce a fugit din țară, Kocsis a refuzat să mai răspundă la convocările naționalei.

Recorduri la națională

La naționala Ungariei, Kocsis a format un cuplu letal de atacanți alături de Puskas. Dacă cel din urmă are cel mai mare număr de goluri înscrise pentru naționala vecină (84), Sandor a rămas în istorie datorită faptului că a marcat mai mult decât a jucat: 75 reușite în 68 de partide. Prin urmare, are o medie de 1,1 goluri înscrise pe meci la naționala sa.

În 1954 a fost vedeta Campionatului Mondial de Fotbal. A marcat 11 goluri, din care două hattrickuri. Toate astea în doar patru meciuri! Doar Just Fontaine, în 1958, avea să marcheze mai multe goluri ca el la un Campionat Mondial. Totuși, francezul a reușit asta în șase partide, media lui de goluri fiind inferioară.

După ce s-a retras ca fotbalist, Kocsis și-a încercat norocul ca antrenor, însă a avut doar două experiențe, de scurtă durată, la Hercules și la Alicante. A deschis și un restaurant în Barcelona, dar viața lui a luat o turnură dramatică: a fost diagnostigat cu leucemie și cancer la stomac, iar în 1979 s-a stins din viață.

GSP.RO a lansat un serial dedicat idolilor uitați, fotbaliști care au influențat istoria acestui joc și au realizat performanțe notabile, însă de care nu ne mai amintim prea bine.

Episoade precedente: Jose Andrade / Baichung BhutiaHidetoshi Nakata / Antonio Carbajal / Zico / Cha Bum-kunGento Lopez / GarrinchaHugo SanchezJasem Yaqoub / Winston Bogarde / Sun JihaiJuan Alberto Schiaffino / Lucas RadebeMahmoud El Khatib / Majed AbdullahHao Haidong / Nwankwo Kanu / Josef Bican / Matthias Sindelar

Citește și:

Radu Drăgușin e titular în controversatul Tottenham - Newcastle, pe un stadion de peste 100.000 de locuri!
Stranieri
Radu Drăgușin e titular în controversatul Tottenham - Newcastle, pe un stadion de peste 100.000 de locuri!
„Acesta este Istvan Kovacs” » Cum îl prezintă Marca pe arbitrul român înaintea finalei Europa League
Europa League
„Acesta este Istvan Kovacs” » Cum îl prezintă Marca pe arbitrul român înaintea finalei Europa League
FCSB a pus ochii pe 4 jucători de la Dinamo: „Mi-au plăcut foarte mult” » Politic NU e printre ei
Superliga
FCSB a pus ochii pe 4 jucători de la Dinamo: „Mi-au plăcut foarte mult” » Politic NU e printre ei

Ironia sorții » Fostul jucător de la FCSB, la un pas să semneze chiar cu echipa care l-a retrogradat!

„Există prietenie în tenis?” » Sorana Cîrstea, răspuns tranșant: „Am o poveste care va face deliciul, că e cu Simona Halep”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează