FOTBAL  »  LIGA 2  »  REMEMBER

10 cluburi cu rezonanță dispărute din liga secundă » Îți mai aduci aminte de aceste echipe?

Inter Gaz, într-un meci cu Pandurii, în 2004 // Foto: Arhiva GSP
Inter Gaz, într-un meci cu Pandurii, în 2004 // Foto: Arhiva GSP

Articol de - Publicat marti, 31 august 2021 10:10 / Actualizat marti, 31 august 2021 15:30

De la primele campionate de fotbal desfășurate în România, în perioada 1909-1921, continuând cu diviziile A, B și C (perioada 1921-2006) și ligile 1, 2 și 3 (din 2007), în fotbalul profesionist din România au existat mii de cluburi de fotbal care s-au întrecut pentru a câștiga glorie și un loc în istorie.

Dacă câteva cluburi au reușit prin trofeele cucerite să intre în inimilie suporterilor și în paginile de istorie ale fotbalului românesc, există însă și numeroase alte echipe ce au avut un trecut pasager și au intrat în uitare.

Am selectat 10 astfel de cluburi, care au ajuns cel puțin la nivelul ligii a doua, după care au dispărut în neant.

1. Cimentul Fieni

Fondat în 1936 și cu o experiență bogată în ligile inferioare, Cimentul Fieni a dispărut în 2005, o dată cu fuziunea cu un club din Buftea, care a continuat cu denumirea CS Buftea.

În ciuda numeroșilor ani de existență, Cimentul nu a ajuns niciodată în Divizia A, cel mai aproape fiind în 2002, când a disputat un baraj de promovare/retrogradare cu Sportul Studențesc. A pierdut cu 0-3 și 1-2 și a rămas în divizia secundă.

2. Nitramonia Făgăraș

Sub diferite denumiri, echipa fanion a Făgărașului a prins 33 de sezoane în ligile 2 și 3 din România. A fost susținută de Combinatul Chimic din localitate, apoi de SC Nitramonia, sponsor de la care a preluat și numele, dar și de primărie. De-a lungul existenței s-a mai numit și Explosivi, Inter-Ena sau CSM. A dispărut mai întâi în liga 4 în 2009 și ulterior de tot.

3. Siderurgistul Galați

Deși a prins doar șase ani de viață, din 1961 până în 1967, clubul a ajuns până în Divizia A, eșalon în care a evoluat chiar două sezoane. De fiecare dată a terminat pe ultimul loc și a retrogradat. 

Mai are în palmares trei sezoane în Divizia B (două câștigate, iar al treilea s-a clasat pe locul doi) și un sezon în liga 3 (terminat pe locul 2). De asemenea, Siderugistul a reușit să ajungă și în finala Cupei României în 1963 (an în care abia promova din Divizia C în B). A pierdut, însă, la scor finala cu Petrolul, 1-6.

4. Auxerre Lugoj

Deși a supraviețuit doar șapte ani în fotbalul românesc, Auxerre Lugoj s-a făcut remarcată datorită numelui ei, similiar cu al mult mai renumitei echipe din Franța. S-a înființat în 2002, a prins un sezon în Divizia B (2006/2007), însă s-a clasat pe ultimul loc în serie ei și a retrogradat imediat. În 2009 echipa a fost desființată.

5. Tractorul Brașov

Cu 42 de sezoane petrecute în liga secundă, Tractorul Brașov e unul din cluburile care au avut cea mai mare constanță la nivel de ligi inferioare. Are 1.296 meciuri, din care 518 partide câștigate. Echipa a fost înființată în 1927 și aparținea de Uzina cu același nume din Brașov. A dispărut în 2003, ulterior devenind Forex Brașov.

Tot din Brașov se remarcă și clubul Brașovia, înființat chiar în pragul Primului Război Mondial, în 1914. A fost multiplu campion regional și a ratat patru baraje pentru promovare în Divizia A. Totuși, a reușit să ajungă în primul eșalon în două rânduri. S-a desființat în 1937, locul luifiind luat de echipa Uzinele „Astra” Brașov.

6. Building Vânju Mare

Cu o durată de viață scurtă, de doar șapte ani, tot între 2002 și 2009, echipa din Mehedinți a prins trei sezoane în Divizia B, în care cel mai bun loc ocupat a fost locul 12 în sezonul 2003/2004. Restul sezoanelor și le-a petrecut în Divizia C.

7. Inter Gaz București

Fondat în 1994, Inter Gaz București a ajuns de șase ori în divizia secundă, eșalon în care a bifat 65 de victorii în 184 de partide. Pe banca echipei s-a aflat, în 2005 și ilustrul Marius Lăcătuș, însă nu pentru mult timp. A dispărut, ca multe echipe, în 2009.

8. Faur București

Cunoscută și ca Metalul București, echipa a rezistat testului timpului, activând din 1935 până în 2005. În istoria sa bogată a cunoscut și câteva performanțe frumoase: a ajuns în semifinalele Cupei României, are două titluri naționale câștigate de echipele de juniori ale clubului și a bifat 39 de sezoane în liga secundă, ultimul în 1995. În acest eșalon, Faur a disputat 1.162 de partide, bifând 474 victorii.

9. Maccabi București

Creată în 1919, echipa a jucat, inițial, în campionatul municipal. În 1929 câștigă campionatul regiunii București, dar pierde în finala pe țară. Ulterior înființării sistemului divizionar, echipa e înscrisă în liga a doua, iar după Al Doilea Război Mondial este redenumită „Ciocanul”. În această perioadă l-a avut antrenor și pe celebrul Bela Guttman. Printre fotbaliștii care au evoluat la club s-a numărat și Angelo Niculescu. În 1948 echipa Ciocanul s-a transformat în Dinamo București.

10. Silvania Șimleul Silvaniei

Cu o existență de doar trei ani (fondată în 2008 și desființată în 2011), Silvania Șimleul Silvaniei a reușit surpriza după un singur sezon de liga 3: a terminat pe locul doi și a jucat baraj pentru promovare în liga secundă: a trecut de FC Caracal și CS Ineu, reușind astfel să promoveze în Liga 2, competiție în care a evoluat pentru două sezoane, până la desființare.

11. Comuna Recea e cea mai nouă echipă dispărută

Deși a făcut câteva meciuri remarcabile sezonul trecut în liga a doua și impresionase deoarece o localitate cu numai 6.000 de locuitori reușise să ajungă la acest nivel, Comuna Recea se alătură echipelor desființate în România.

Echipa care învingea cu 2-1 Rapidul anul trecut a ales să se retragă după ce a pierdut cu scandal barajul pentru menținerea în liga secundă cu Unirea Slobozia. Fusese 2-0 pentru Comuna Recea în tur, însă returul le-a adus sfârșitul: au pierdut cu 0-3 și au renunțat la fotbal.

Echipele din Cernăuți și Chișinău

Un capitol aparte în istoricul echipelor desființate care au jucat în ligile românești îl reprezintă cluburile din Cernăuți, fostă localitate aflată pe teritoriul României. Există o mulțime de astfel de echipe care, adunate, ar fi putut organiza chiar un campionat propriu. Dintre ele amintim: Dragoș Vodă, Jahn, Muncitorul, Hakoah, Dovbuș, Maccabi, Polonia.

Ele au evoluat în competițiile din țara noastră în perioada interbelică, până în 1940, când a fost declanșat Al Doilea Război Mondial. Dintre ele, cel mai mult s-a remarcat Jahn Cernăuți, cu cinci sezoane în Divizia B.

Tot în perioada interbelică, au evoluat și trei echipe din Chișinău cel puțin în Divizia B: Macabi, Mihai Viteazul și Sporting. Ultima a fost cea mai bună, cu șase sezoane în liga noastră secundă.

Nume celebre dispărute: Sportul, Unirea Urziceni, Viitorul

Printre echipele care au dispărut din fotbalul românesc se numără și cluburi de renume, cu tradiție sau care au cucerit campioante. Probabil cel mai regretată dispariție este a Sportului Studențesc, echipă care a dispărut definitiv în 2017, după ce a încercat mai mulți ani să supraviețuiască în ligile inferioare sau prin echipele de juniori. Deși nu a câștigat niciodată titlul în Liga 1, a fost una din cele mai apreciate echipe, cu un joc prin care își câștigase renumele de „Gașca Nebună”.

Unirea Urizceni, echipa care surprindea pe toată lumea pe finalul primului deceniu din acest mileniu, câștigând chiar și un titlu, se alătură și ea titanilor decăzuți: 2011 a fost anul în care echipa făcută mare de Dan Petrescu a dispărut.

Viitorul Constanța, echipă creată de Gheorghe Hagi, e cel mai recent club de calibru care a dispărut din peisajul fotbalistic românesc. Fosta campioană a României, care mai avea în palmares o Cupă și o Supercupă a României, a fuzionat în această vară cu Farul Constanța, punând capăt unei povești frumoase care a durat 12 ani.

Citește poveștile altor cluburi uitate:

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (35)
zica
zica  •  24 Aprilie 2022, 19:35
Postat de Muzzi Ciprian pe 19 Decembrie 2021, 19:08

ruda cu stelian si costel carabas din medgidia? :) si bunica-mea tot de pe acolo era! am copilarit in medgidia, strada vasile lupu! :D revenind la topic, sunt multe altele nepomenite! rocar, spre exemplu!

IMUM cu Govedaris ,Sava,Tarsoaga,Baschir.Kemal.Calin.Ali Serafet.etc antrenor printre alți Costica Humus ce vremuri .ce fotbaliști si mai ales ce oameni!

1240187572730378
Ionel Vancea  •  11 Martie 2022, 00:44

Electroputere Craiova

1240187572730378
Ionel Vancea  •  11 Martie 2022, 00:43
Postat de Nicolae Carabas pe 31 August 2021, 13:12

IMU Medgidia, Cimentul Medgidia! Medgidia, singurul oras din tara cu doua echipe in "B"!

Brașovul a avut și 3 deodată în B: ICIM, Tractorul și Metrom.

Vezi toate comentariile (35)
Comentează