INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ISTORIE

Cluburi uitate: Ararat Erevan » Povestea celei mai surprinzătoare campioane din URSS: cum a învins granzii din Rusia și Ucraina

Imagine dinaintea duelului dintre Ararat Erevan și Bayern Munchen. În imagine sunt căpitanii Franz Beckenbauer și Oganes Sanasanjan // Foto: Imago
Imagine dinaintea duelului dintre Ararat Erevan și Bayern Munchen. În imagine sunt căpitanii Franz Beckenbauer și Oganes Sanasanjan // Foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 16 iunie 2022 12:23 / Actualizat joi, 16 iunie 2022 14:35

GSP.ro scrie despre istoria cluburilor care au dispărut din prim-planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Ararat Erevan, club din Armenia care în anii '70 cucerea campionatul și cupa în URSS.

1973 rămâne un an istoric pentru Ararat Erevan, în prezent un club micuț din Armenia, care a terminat pe locul patru în ultimul sezon din campionatul intern. În 1973, Ararat a reușit să se impună în fața tuturor granzilor din întreaga Uniune Sovietică și să câștige campionatul. A depășit echipe ca Dinamo Kiev, Dinamo Moscova, Spartak Moscova, Dinamo Tbilisi și Zenit Sankt Petersburg. În Cupă a învins-o în finală pe Dinamo Kiev, scor 2-1.

Gazeta vă prezintă povestea despre mărirea și decăderea clubului din Armenia.

Club înființat de Societatea Sportivă Spartak

Ararat Erevan a apărut în 1935 și a fost fondat de societatea sportivă Spartak, aceeași societate fiind implicată și în cadrul altor cluburi din URSS, printre care și clubul cu același nume din Moscova.

Echipa a purtat inițial numele de Spartak și a început să evolueze imediat în competiții, iar în 1940 câștiga primul trofeu, Cupa Republicii Sovietice Socialiste a Armeniei. După acest succes, a urmat, însă, Al Doilea Război Mondial și competițiile sportive au fost suspendate. După 1944, echipa s-a reunit și a început să joace din nou.

În 1947, echipa devine vicecampioană într-un campionat jucat în regiunea transcaucaziană, pierzând în fața rivalei Dinamo Tbilisi. Doi ani mai târziu, campionatul din Uniunea Sovietică a fost reorganizat, iar clubul din Erevan a prins un loc în prima ligă, alături de toate forțele din întregul URSS, cu un nou nume: Dinamo Erevan. Primul sezon a fost dificil, jucătorii terminând abia pe locul 12. Un an mai târziu a retrogradat în liga secundă a URSS.

Aveau să revină în prima ligă abia în 1960, însă după trei sezoane clubul retrogradează din nou. Fotbaliștii armeni reușesc din nou promovarea în 1966, iar de aici încep să scrie istorie pentru fotbalul din Erevan.

Deasupra granzilor URSS

Așadar, în 1966, clubul din Erevan revine în prima ligă sovietică și are și de această dată un nou nume: Ararat. E, de alftel, numele cu care a rămăs celebru în memoria microbiștilor. În primul sezon de la revenire, echipa termină pe locul 13 din 19 echipe și reușește să se salveze de la retrogradare.

Treptat, rezultatele echipei devin mai bune. În sezonul 1967, clubul termină pe locul 8, iar în 1971 se clasează locul doi în campionat, fiind depășită doar de Dinamo Kiev. În 1972 termină pe locul 4. Toate aceste clasări prefigurează succesul de care avea să se bucure în 1973.

Fotbalul devine un pol de atracție în capitala Armeniei, iar autoritățile investesc în „Hrazdan Stadium”, o arenă nouă, de 70.000 de locuri, care avea să fie deschisă în 1971. La acea vreme, era unul din cele mai noi și mai mari stadioane din URSS.

În 1973, Ararat era condusă de antrenorul Nikita Simonian, o adevărată legendă a fotbalului sovietic. Avea în lot fotbaliști cu mare potențial, dintre care se remarca portarul Alyosha Abrahamyan (276 meciuri). În apărare se baza pe Kovalenko și pe Mesropian (338 meciuri pentru Ararat). 

Mijlocul era completat de fotbaliști ca Zanazanian și Andreassian, amândoi foști câștigători ai medaliei de bronz cu URSS la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972. Atacul era format din Markarov, Isthoyan și Razarian.

Regulă URSS: ce se întâmpla cu meciurile care se terminau la egalitate

Campionatul din 1973 s-a disputat din aprilie până în octombrie și a fost format din 16 echipe, dintre care șase erau din Rusia, cinci din Ucraina și câte una din Armenia, Belarus, Georgia, Kazakhstan și Uzbekistan.

Tot în acel campionat a existat o regulă de împărțire a punctelor inedită: la victorie se dădeau două puncte, la fel ca în toate campionatele din epocă, însă la rezultatele de egalitate URSS a introdus o regulă nouă. Dacă la finalul timpului regulamentar meciul se termina egal, atunci se trecea direct la lovituri de departajare. Echipa care câștiga seria de lovituri primea un punct, iar cea care pierdea nu primea nimic.

Campionatul a fost unul de vis pentru Ararat. La finalul turului, echipa conducea deja cu patru puncte avans față de Dinamo Moscova, avea cel mai bun atac (26 de goluri) și cea mai bună apărare (10 goluri primite).

Returul a fost mai dificil, cu patru înfrângeri, ceea ce a permis lui Dinamo Kiev să se apropie la un singur punct de echipa lui Simonian cu patru etape înainte de final. Între timp, Ararat făcea performanță și în Cupa URSS, reușind să ajungă în finală după ce elimina pe Alga Frunze, Netfci Baku, Zoria și Dnepr.

În finală au întâlnit tot adversara din campionat, pe Dinamo Kiev și a reușit să o învingă cu 2-1 după un meci spectaculos, decis în prelungiri. Ucrainenii au dominat meciul și au deschis scorul dintr-un penalty transformat de căpitanul Kolotov, însă Ararat a egalat în minutl 89 prin Istoyan și a împins meciul în prelungiri. Unde același Istoyan a marcat golul decisiv și a adus Cupa URSS în Armenia.

După victoria din Cupă, Ararat și-a strâns toate forțele pentru a câștiga și campionatul. Supansul s-a terminat o dată cu victoria reușită cu Zenit Leningrad (Sankt Petersburg în prezent), ce a asigurat un avans confortabil de trei puncte față de Dinamo Kiev și câștigarea campionatului la finalul sezonului.

33de sezoane a jucat Ararat Erevan în prima ligă a URSS. Bilanțul e de 1.026 meciuri, 352 victorii, 280 egaluri și 394 înfrângeri

Decăderea URSS, sinonimă cu decăderea Ararat Erevan

În următoarele două sezoane, Ararat a terminat de fiecare dată pe locul 5, însă a reușit să își mai adauge o Cupă a URSS în palmares în 1975, după o finală câștigată cu Zorya Voroshilovgrad (Luhansk, în prezent), tot cu scorul de 2-1.

În competițiile europene, cel mai bun sezon a fost cel din 1974/1975 când a ajuns până în sferturile European Cup, de unde a fost eliminată de Bayern Munchen (scor 2-0 în Germania și 0-1 în Armenia). Bayern avea să devină campioană în acel an. A eliminat pe parcurs echipele Viking (6-2 la general) și Cork Celtic (7-1).

Ararat a continuat să evolueze în prima ligă URSS până în 1991, an în care Uniunea Sovietică s-a dizolvat. A continuat în campionatul armean, însă departe de gloria și strălucirea din anii în care evolua alături de granzii din Rusia și Ucraina.

Are în palmares un campionat câștigat în Armenia (1993), șase Cupe ale Armeniei (ultima câștigată în 2021, după o pauză de 13 ani), precum și o Supercupă a Armeniei (2008). În ultimii ani, în campionatul Armeniei cel mai bun rezultat a fost locul 4, pe care l-a ocupat de trei ori la rând.

Fotbaliști emblematici:

  • Alesha Abramyan 
  • Alexandr Kovalenko 
  • Sergey Bondarenko 
  • Hovhannes Zanazanyan 
  • Khoren Hovhannisyan 
  • Arkady Andreasyan 
  • Levon Ishtoyan 
  • Eduard Markarov 
  • Arthur Voskanyan

Citește poveștile altor cluburi uitate:

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
losche
losche  •  16 Iunie 2022, 16:52

F frumos articolul. La tot mai multe astfel de bijuterii ale trecutului va rog frumos.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează